Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет ще ръководи делегация по време на ключово посещение в Пакистан тази седмица, съобщи "Ройтерс".

Вашингтон и Исламабад се стремят да възстановят връзките, обтегнати при бившия премиер Имран Хан.

Делегацията на САЩ ще посети Бангладеш и Пакистан от 14 до 18 февруари, за да се срещне с висши правителствени служители, членове на гражданското общество и бизнес лидери.

Това се казва в изявление на Държавния департамент в понеделник.

Припомняме, че Хан, който беше свален с вот на недоверие в парламента миналия април, приветства превземането на Афганистан от талибаните през 2021 г. и обвини Вашингтон, че стои зад опита да бъде свален от власт през 2022 г.

Парламентът на Пакистан свали от власт премиера Имран Хан

Парламентът на Пакистан свали от власт премиера Имран Хан

Криза в Исламабад

Вашингтон и Съветът за национална сигурност на Пакистан, орган от висши граждански и военни лидери, отхвърли обвиненията му. Хан беше наследен като министър-председател от Шехбаз Шариф.

Посещението на американската делегация идва в момент, когато икономиката на Пакистан с 350 милиарда долара все още се бори с опустошителните наводнения миналата година, оставили най-малко 1700 жертви, а правителството изчислява, че усилията за възстановяване ще струват 16 милиарда долара.

Нацията с ядрено въоръжаване е в пълна икономическа криза. Преговорите между Пакистан и Международния валутен фонд трябваше да бъдат възобновени онлайн тази седмица, след като 10 дни на дискусии лице в лице в Исламабад за това как да се запази страната на повърхността, завършиха без сделка в петък.

Вестник Dawn съобщи в края на януари, че Пакистан е потърсил подкрепа от САЩ за отключване на закъсалата програма на МВФ, която ще освободи 1,1 милиарда долара за напрегнатата му икономика, докато страната се възстановява.

Обвиниха бившия пакистански премиер Имран Хан в тероризъм

Обвиниха бившия пакистански премиер Имран Хан в тероризъм

Негови привърженици са обградили дома му

"Делегацията също така ще потвърди силното сътрудничество в областта на сигурността между нашите нации", каза Държавният департамент в понеделник. Икономическите връзки и сътрудничеството за справяне с въздействието на изменението на климата ще бъдат в дневния ред на срещата между служители на САЩ и Пакистан, добави департаментът.