Администрацията на американския президент Джо Байдън е близо до финализирането на договора със Саудитска Арабия.

Договорът ще задължи САЩ да помогнат за защитата като част от сделка, насочена към насърчаване на дипломатическите връзки между Рияд и Израел.

Това съобщава Wall Street Journal в неделя, като цитира източници сред длъжностните лица на САЩ и Саудитска Арабия.

Белият дом, Държавният департамент на САЩ и посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон не отговориха веднага на исканията за коментар.

Възможната сделка, е част от по-широк пакет, който ще включва граждански ядрен пакт между САЩ и Саудитска Арабия, стъпки към създаването на палестинска държава и край на войната в Газа, където месеци усилията за прекратяване на огъня не доведоха до мир.

Сближаване: Израел вече не е враг според учебниците в Саудитска Арабия

Сближаване: Израел вече не е враг според учебниците в Саудитска Арабия

Антисемитизмът на практика е изкоренен от учебната програма на кралството

Одобрението на договора, който според WSJ ще бъде известен като Споразумението за стратегически съюз, ще изисква мнозинство от две трети в Сената на САЩ, праг, който би бил трудно постижим, освен ако договорът не е обвързан с израелско-саудитската нормализация.

Проектодоговорът е взаимстван донякъде от пакта за взаимна сигурност на Вашингтон с Япония.

В замяна на ангажимента на САЩ да помогнат за защитата на Саудитска Арабия, ако бъде нападната, проектодоговорът ще предостави на Вашингтон достъп до саудитска територия и въздушно пространство за защита на интересите на САЩ и регионалните партньори, съобщава вестникът.

Освен това има за цел да обвърже Рияд с Вашингтон, като забрани на Китай да изгражда бази в кралството или да търси сътрудничество в областта на сигурността с Рияд.

Съединените щати обявиха през май, че се надяват срещите по отбраната в Рияд да помогнат за постигането на отдавнашна цел за изграждане на регионален противоракетен щит, подкрепен от успешната отбрана на Израел срещу вълни от ирански ракети и дронове през април.