Съединените щати се надяват срещите по отбраната в Рияд в сряда да помогнат за постигането на отдавнашна цел за изграждане на регионален противоракетен щит, подкрепен от успешната отбрана на Израел срещу вълни от ирански ракети и дронове миналия месец, предава "Ройтерс".

Но не е ясно дали съюзниците от Персийския залив имат същото доверие, че САЩ ще се втурнат да ги защитават, или дали тези съюзници са готови да предприемат стъпките, необходими за истинско интегриране на отбраната, казват бивши американски служители и експерти.

Срещата на 22 май в Рияд на Съвета за сътрудничество между САЩ и Персийския залив (GCC) идва малко повече от месец след като Съединените щати, Великобритания и други съюзници помогнаха на Израел да свали стотици ракети и дронове, изстреляни предимно от територията на Иран.

Срещата идва и на фона на атаки с ракети и дронове от йеменските хуси срещу търговски кораби в Червено море. Прехващанията от военни кораби на САЩ и Великобритания също доказаха мощта на западната противовъздушна отбрана.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ, говорейки пред "Ройтерс" при условие за анонимност, каза, че съюзниците от Персийския залив признават, че успешната защита на Израел е резултат от години на отбранителна интеграция между партньорите на Израел.

Последната среща на GCC беше през февруари 2023 г. Не е ясно дали предстоящата среща ще доведе до споразумения.

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Arrow е "изпълнила основната роля" в прехващането на иранските ракети

Американски служители отдавна са признали, че много нации в Близкия изток не са склонни да споделят пряко чувствителна отбранителна информация помежду си, включително радарни данни, като се има предвид, че това може да разкрие уязвимости.

Дана Строул, която беше съветник на Пентагона по политиката за Близкия изток до края на миналата година, каза, че страните в Персийския залив ще трябва да вземат политическо решение дали да продължат напред с регионалното споделяне на разузнавателна информация и инвестициите в сигурни комуникации.

Но също така има "продължаващи съмнения относно желанието на Америка да подкрепи отбраната на партньори извън Израел", каза Строул.

"Вашингтон трябва също да изясни на тези партньори, че могат да очакват същото ниво на отбранителна подкрепа, ако Иран ги атакува директно", каза Строул, който сега е директор на изследванията във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Всички членове на GCC - които включват Саудитска Арабия, Кувейт, Оман, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства - ще изпратят делегации. Израел няма да изпрати участник, каза американски военен представител, пожелал анонимност.

Строул отбеляза, че съюзниците от Персийския залив продължават да купуват военни системи от комбинация от доставчици от САЩ, Европа, Китай и други страни. Това ги постави в противоречие със Съединените щати, които предупредиха, че не могат да интегрират руски или китайски системи с американско оборудване за противовъздушна и противоракетна отбрана (IAMD).

"Следователно, ако военните от GCC искат да преследват IAMD, те трябва да се ангажират да "купуват американско" или да закупуват системи от други доверени източници", каза Строул.

САЩ: Израелско-саудитската нормализация се нуждае от тишина в Газа

САЩ: Израелско-саудитската нормализация се нуждае от тишина в Газа

Съединените щати в понеделник описаха като "близо до финала" двустранния пакт за отбрана със Саудитска Арабия