Изграждането на официални израелско-саудитски отношения като част от нововъзникваща тристранна сделка, включваща Вашингтон, би изисквало успокояване на войната в Газа и обсъждане на перспективите за палестинско управление, каза във вторник американският пратеник в Йерусалим, цитиран от "Ройтерс". 

"Мисля, че ще трябва да има известен период на тишина в Газа и ще трябва да има разговор за това как ще се справите с въпроса за бъдещето на палестинското управление", каза посланик Джак Лю.

Съединените щати в понеделник описаха като "близо до финала" двустранния пакт за отбрана със Саудитска Арабия. След като бъде завършен, това ще бъде част от широка сделка, представена на израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да реши дали да направи отстъпки, за да осигури нормализиране на връзките с Рияд.

Саудитска Арабия постави две условия на Израел

Саудитска Арабия постави две условия на Израел

Целта е нормализиране на двустранните отношения

Но след седем месеца война с бойците на Хамас в ивицата Газа, които Израел се закле да изкорени, прекратяването на огъня е в задънена улица и Нетаняху казва, че е безмислено да се обсъжда палестинското управление на този етап.

"Разбира се, че искаме да разширим кръга на мира. Не сме се срамували от това", каза говорителят на израелското правителство Тал Хайнрих. "(Но) всяка мирна инициатива, която застрашава сигурността на Израел, не е нещо, което виждаме като истински мир.

Обръщайки се отделно към събитието, израелският президент Исак Херцог, чиято роля е до голяма степен церемониална, твърди, че двустранните връзки със Саудитска Арабия биха били пречка за подкрепяния от Иран "Хамас", който разпали войната с трансгранична атака на 7 октомври.

"Много се надявам, че тази възможност се обмисля сериозно, тъй като империята на злото се опита на 7 октомври да унищожи шанса за нормализиране", каза Херцог.

Израел нахлу в Джабалия и бомбардира Рафах, където загинаха петима

Израел нахлу в Джабалия и бомбардира Рафах, където загинаха петима

Израел каза, че се е върнал в лагера, за да попречи на групировката да възстанови военните си операции там.