Турският национален министър на отбраната Хулуси Акар и шефът на Пентагона Марк Еспър проведоха телефонни разговори в понеделник, основната тема на които беше Сирия. Това се посочва в съобщение, разпространено от турската армия.

"Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър проведоха телефонни разговори днес. Министър Акар заяви, че Турция се надява на пълното прекратяване на подкрепата на САЩ за терористичните организации" Кюрдска работническа партия "и" Народни сили за самоотбрана "... По въпроса за създаването на зона за сигурност в северната част на Сирия той подчерта, че Турция е единствената сила, която може да осигури контрол върху зоната за сигурност ", се казва в съобщението.

Тръмп прави зони за сигурност в Сирия

Тръмп прави зони за сигурност в Сирия

Европа е допуснала огромна грешка

Акар припомни на американския си колега изявлението на Реджеп Тайип Ердоган, че "ако няма консенсус по време на преговорите, Турция ще бъде принудена сама да формира зона за сигурност".

Турският министър на отбраната също изрази надежда, че САЩ ще "върнат обратно Кюрдската работническа партия и Народните сили за самоотбрана", а също така ще ги изтеглят "от териториите, където се планира да се формира зона за сигурност".

Дискусията за създаването на буферна зона започна през 2013 г. заради кризата в Сирия. По това време се обмисля възможността за забрана на полет и зона за сигурност на сирийска територия, където бежанците могат да се скрият. Тази идея се връща в Анкара почти всяка година, но всеки път поради редица причини плановете не се реализират.

Асад отхвърли идеята на Тръмп за зони за сигурност в Сирия

Асад отхвърли идеята на Тръмп за зони за сигурност в Сирия

Това не било работеща идея

Миналата седмица американската междуведомствена делегация, водена от специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, проведе разговори с турските служители за създаването на зона за сигурност. Както министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу обяви на 24 юли, Анкара и Вашингтон не успяха да постигнат споразумение въз основа на контакти. Според Чавушоглу "Турция не се е договорила със САЩ за това каква ще бъде дълбочината на предполагаемата зона за сигурност, кой ще я контролира". Анкара настоява дълбочината на буферната зона да бъде от 30 до 40 км.