Белият дом и Държавният департамент обявиха предоставянето на още един пакет военна помощ за Украйна.

В изявлението на Държавния департамент се изброяват видовете оръжия и оборудване, които ще бъдат предоставени: противодесантни оръжия и боеприпаси, боеприпаси за HIMARS, 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди, противотанкови ракети Javelin, AT-4 и TOW, боеприпаси за стрелково оръжие, линейки, оборудване и заряди за разрушаване, както и резервни части, медицинско оборудване и различно помощно оборудване, услуги, обучение и транспорт, изброи Би Би Си.

В изявлението на Белия дом се споменават не само оръжия за борба с безпилотни летателни апарати, но и "ракети за противовъздушна отбрана за защита на критичната инфраструктура на Украйна".

Материалите се прехвърлят от складове на Министерството на отбраната на САЩ. Не се уточнява тяхното количество или стойност в долари.

По-рано днес президентът Джо Байдън, който лично подписва всеки пакет с помощ, се обади на Владимир Зеленски и го поздрави по случай предстоящия Ден на независимостта на Украйна.

ISW: Западното оръжие дава технологична възможност Украйна да спре Кремъл

ISW: Западното оръжие дава технологична възможност Украйна да спре Кремъл

Трябва да се разреши на Киев да удря по руски военни бази

"Русия няма да спечели този конфликт", се подчертава в изявлението на Байдън. - Независимият народ на Украйна ще победи - и Съединените щати, нашите съюзници и партньори ще бъдат с него по целия път към победата."

Британският министър-председател Киър Стармър поздрави украинците по случай Деня на независимостта, който се отбелязва на 24 август.

"Посланието ми към всички украинци, независимо дали са на фронтовата линия или тук, във втория си дом в Обединеното кралство, е кристално ясно: ние сме с вас днес и винаги", каза Стармър.

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

Налагат се санкции срещу десетки китайски компании за участието им в доставките на промишлено оборудване и микроелектроника за Русия.

"Точно това казах на президента Зеленски, когато той седна на масата на кабинета, където му изтъкнах от името на британския народ, че зад Украйна не стои само британското правителство, а всички ние. Ние сме с вас толкова дълго, колкото е необходимо. Слава на Украйна!", подчерта Стармър, като добави поздрав на украински език.

На едно от първите заседания на неговото правителство в началото на юли наистина присъства Володимир Зеленски. Това е рядка привилегия за чуждестранните гости.

По-рано Министерството на отбраната на Обединеното кралство поздрави Украйна за Деня на независимостта, както колективно, така и чрез устата на военното и цивилното ѝ ръководство, както и на опозиционната Консервативна партия.