Украинските официални лица продължават да подчертават как украинските сили могат да използват тактически и технологични предимства, за да компенсират руските материални предимства.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските власти пък продължават да полагат усилия за използване на наборни войници, за да освободят свежи сили от други места за бойни операции в Украйна.

Първият заместник-министър на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк заявява в интервю за украинската медия "Укринформ", публикувано на 23 август, че украинските военни са успели да нанесат тежки загуби на значително по-голямо количество руски бронирани машини, артилерия и друга техника благодарение на украинската тактика и ефективното използване на наличните оръжия.

Гаврилюк заяви, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. украинските сили са унищожили над 8500 руски танка, 17 000 артилерийски системи, 1000 системи за противовъздушна отбрана, около 370 самолета и 2500 крилати ракети.

ISW обаче не може да потвърди тези данни. Гаврилюк заяви, че руските сили са изстрелвали средно около 300 000 артилерийски снаряда на целия театър всеки месец и са имали за цел да смажат украинските сили с голямото артилерийско предимство на Русия.

Гаврилюк заяви, че по-прецизните и ефективни западни артилерийски системи могат да компенсират, докато руските сили нямат артилерийско предимство по-голямо от три към едно.

Украинските сили са използвали ракетната артилерия GMLRS и 155-милиметровите артилерийски системи и боеприпаси на НАТО, способни да поразяват цели на по-големи разстояния от руската/съветската полева артилерия, за да водят превъзхождащ контрабатареен огън по време на войната в Украйна.

Украйна методично срива мостовете в Курск с HIMARS

Украйна методично срива мостовете в Курск с HIMARS

Това е първото официално потвърждение от Киев, че западни оръжия са част от офанзивата в Курск

Гаврилюк допълни, че украинските артилерийски части използват и тактики, които осигуряват по-голяма мобилност от руските артилерийски части и следователно водят по-ефективен контрабатареен огън.

Гаврилюк отбеляза, че бързо нарастващото използване на безпилотни системи от страна на Украйна е друг пример за това как украинските сили могат да намалят разходите, като същевременно нанасят големи загуби на руските сили, и че увеличеното използване на украински безпилотни самолети през 2024 г. е довело до по-големи загуби на руската артилерия и бронирани машини.

DeepState: Русия се е нахвърлила на Донбас, а Украйна - в Курск

DeepState: Русия се е нахвърлила на Донбас, а Украйна - в Курск

Ситуацията на фронта

Гаврилюк заяви, че прецизните удари на далечни разстояния в Русия ще позволят на Украйна да попречи на Русия да прехвърли по-големи количества боеприпаси и оборудване до фронтовата линия и че ударите срещу военни бази, арсенали и логистични маршрути в Русия ще намалят силно предимствата на руската артилерия.

Наложените от Запада ограничения върху предоставената военна помощ на Украйна и политиките, ограничаващи украинските удари с голям обсег срещу военни цели в Русия, ограничават украинските възможности за намаляване на предимствата на руските материални средства.

Украйна разгроми руските войски в Суджа и свали руски Су-34 край Курск

Украйна разгроми руските войски в Суджа и свали руски Су-34 край Курск

Украинските военни са пленили над 100 руски военнослужещи в курска област и са напреднали от 1 до 2 километра

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет за военна помощ за Украйна след телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски на 23 август.

Съобщава се, че на 23 август украинските сили са нанесли още един удар с дрон по петролно депо в Пролетарск, Ростовска област.

За Деня на независимостта на Украйна Байдън обяви нова военна помощ

За Деня на независимостта на Украйна Байдън обяви нова военна помощ

Това е станало в телефонен разговор със Зеленски

Свързани с "Ислямска държава" затворници взеха за заложници служители на затвора и други затворници в наказателна колония в Суровикино, Волгоградска област, на 23 август.

Руските военни блогъри реагираха на заложническата криза с критики към руската затворническа система и миграционната политика.

От началото на годината Украйна е атакувала 64 пъти руски петролни обекти

От началото на годината Украйна е атакувала 64 пъти руски петролни обекти

Те са лесна мишена и са слабо защитени

Индийският министър-председател Нарендра Моди потвърди подкрепата на Индия за мира в Украйна въз основа на участието на Индия в срещата на върха за мир в Украйна през юли 2024 г. и подписа няколко двустранни споразумения за сътрудничество по време на посещението си в Украйна.

Наскоро руските сили напреднаха край Кременна, Торецк, Покровск и град Донецк.

На 23 август украинските сили продължиха да напредват незначително край Суджа на фона на продължаващите украински операции в Курска област.