Президентът на САЩ Джо Байдън е провел телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски и е обявил нов пакет от военна помощ, съобщи уебсайтът на Белия дом.

Телефонният разговор се е състоял преди Деня на независимостта на Украйна, който страната ще отбележи на 24 август, уточни АП.

Според Байдън Киев ще получи ракети за противовъздушна отбрана за защита на критичната инфраструктура, възможности за борба с дронове, противотанкови ракети, боеприпаси и мобилни ракетни системи. Американският лидер припомни и новите санкции срещу Русия, които Вашингтон наложи днес на близо 400 юридически и физически лица.

Байдън увери Зеленски в непоколебимата подкрепа на Съединените щати за Украйна.

Украинският лидер благодари на американския си колега за подкрепата в своя канал в Telegram и подчерта, че страната "критично се нуждае от оръжейните доставки от обявените пакети - по-специално от допълнителни системи за противовъздушна отбрана за надеждна защита на градовете, общините и критичната инфраструктура".

Байдън: Украинското нахлуване е истинска дилема за Путин

Байдън: Украинското нахлуване е истинска дилема за Путин

Говорителят на Белия дом заяви, че САЩ не са били уведомени за нахлуването

През август координаторът на Съвета за национална сигурност и стратегически комуникации Джон Кърби обяви нов пакет от помощи за Киев на стойност 125 млн. долара. Тогава Пентагонът уточни, че той ще включва ракети за ПЗРК "Стингър", боеприпаси за HIMARS, 155- и 105-милиметрови артилерийски снаряди, многофункционални радари, ракети TOW, противотанкови ракетни системи Javelin и AT-4.

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

Налагат се санкции срещу десетки китайски компании за участието им в доставките на промишлено оборудване и микроелектроника за Русия.

Тази седмица Асошиейтед прес съобщи за плановете на Вашингтон да обяви още един пакет от помощи в навечерието на Деня на независимостта на Украйна. Според агенцията става въпрос за доставки на ракети за системите за противовъздушна отбрана, снаряди за РСЗО HIMARS, противотанкови системи Javelin, артилерийски снаряди с калибър 155 и 105 мм и оборудване за електронна война от складовете на Пентагона на обща стойност 125 млн. долара.