От началото на годината Украйна е атакувала съоръжения на руската петролна инфраструктура най-малко 64 пъти по данни на Руската служба на Би Би Си.

Според информацията става дума преди всичко за петролни рафинерии и петролни депа. В най-малко 49 случая властите или руските телеграм канали съобщават за пожари след подобни атаки. Много бяха погасени в същия ден, но има и изключения, като пожарът в петролното депо в Пролетарск.

Освен това в окупирания от Русия Луганск са регистрирани две атаки, последвани от пожари.

Приблизително една четвърт от всички атаки (17) са извършени в Краснодарския край, а Ростовска област (пет инцидента) е на второ място с голяма разлика.

Един от най-продължителните пожари след подобно нападение вече шести ден се гаси в нефтена база в град Пролетарск, Ростовска област. Димът от пожара към 22 август се простира, според изчисления на Би Би Си, на повече от 80 км в сателитни снимки на Copernicus Sentinel.

Дронове пак атакували горящата нефтена база в Пролетарск

Дронове пак атакували горящата нефтена база в Пролетарск

Руските военни не съобщават за атака в тази област

На 22 август в пристанището Кавказ, близо до Кримския мост, беше извършено поредно значимо нападение, за което украинските ВМС поеха отговорност. В резултат на тази атака железопътен ферибот, превозващ 30 цистерни гориво, беше повреден и вероятно потъна.

Обектите на руската петролна инфраструктура като цяло са логична цел за подобни атаки. Приходите от продажбата на нефт и газ са един от основните източници за попълване на руския бюджет.

В момента има забрана за износ на бензин в Русия. Властите го въведоха на 1 март на фона на растящите цени на бензина на вътрешния пазар, но в края на май той беше забраната беше вдигната за малко повече от два месеца. Първоначално забраната трябваше да приключи през септември, но властите решиха да я удължат до края на годината. 

Русия иска бензин от Казахстан в случай на недостиг

Русия иска бензин от Казахстан в случай на недостиг

Руските властите твърдят, че към момента ситуацията на местните пазари на горива е стабилна

Цените на бензина в Русия започнаха да растат през пролетта на фона на намаляване на производството му. Причината са ремонти в някои рафинерии, както и атаки с дронове срещу други. Вярно е, че е трудно да се оценят щетите от атаките - най-често петролните компании не разкриват колко време им отнема да ремонтират заводите и колко трябва да намалят производството.

Ситуацията на пазара на бензин все още остава напрегната, поради което властите ограничават износа. Освен това цените на логистиката, т.е. транспортирането на различни стоки и услуги, зависят от цените на бензина.

Производителите на продукти вече предупредиха търговските вериги за възможно поскъпване на храните, пише руският вестник "Комерсант". Те обясниха тези решения, наред с други неща, с нарастващите логистични разходи.

От военна гледна точка тези атаки имат смисъл, защото рафинерии и други горивно-енергийни предприятия са доста лесни за удар с дрон - те стоят на едно място, заемат голяма площ, с много уязвими места. Но основното е, че те са много слабо защитени.

През пролетта на 2024 г., когато кампанията за обстрел на руската нефтена и газова инфраструктура набра скорост, пресата обсъди възможността за защита на предприятия със зенитни системи Панцир S1. В този случай те ще трябва да бъдат отстранени от други обекти, отслабвайки противовъздушната им отбрана.

Оттогава обаче, съдейки по публикации в пресата, малко се е променило в защитата на горивните съоръжения. Панцирите явно останаха на фронта и на стратегически обекти. Вярно е, че резервоарите в някои рафинерии започнаха да се покриват с мрежи против дронове, но, съдейки по последните събития, те не са от голяма полза.

WP: Нахлуването в Курска област спряло непреки преговори за ударите по енергийни обекти

WP: Нахлуването в Курска област спряло непреки преговори за ударите по енергийни обекти

Те е трябвало да се проведат в катарската столица Доха