Съединените щати и Великобритания в събота нанесоха удари срещу 36 цели, които се контролират от бунтовниците хуси в Йемен, съобщава "Ройтерс".

Това е вторият ден от големите операции на САЩ срещу свързани с Иран групировки след смъртоносна атака срещу американски войски миналия уикенд.

Ударите поразиха пунктове за оръжия, използвани, за да атакуват корабите в Червено море.

Те са били нанесени на 13 места в цялата страна.

Това беше последният знак за разрастване на конфликта в Близкия изток, откакто избухна войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври.

"Това колективно действие изпраща ясно послание към хусите, че те ще продължат да понасят по-нататъшни последствия, ако не прекратят своите незаконни атаки срещу международно корабоплаване и военни кораби", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Ударите са били подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Холандия и Нова Зеландия.

Йемен упрекна ЕС в погрешен подход спрямо хусите

Йемен упрекна ЕС в погрешен подход спрямо хусите

Настоя за засилване на натиска върху бунтовниците

Припомняме, че в петък САЩ извършиха удари в Ирак и Сирия срещу повече от 85 цели, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и милициите, които той подкрепя. Според данните са били убити близо 40 души.

Това беше отмъщение за нападението с дрон миналата неделя, което уби трима американски войници и рани повече от 40 американски военнослужещи в Йордания.

Хусите, които контролират най-населените части на Йемен, казват, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците. Но САЩ и техните съюзници ги характеризират като заплаха за световната търговия.

"Това не е ескалация, каза британският министър на отбраната Грант Шапс. Вече успешно се насочихме към пускови установки и места за съхранение, участващи в атаките на хусите, и съм уверен, че последните ни удари допълнително влошиха възможностите на хусите."

Въпреки ударите срещу свързани с Иран групи, Пентагонът заяви, че не иска война с Иран и не вярва, че Техеран също иска война. Републиканците в САЩ засилват натиска върху президента демократ Джо Байдън да нанесе директен удар на Иран.

Не беше ясно как Техеран ще отговори на ударите, които не са насочени директно към Иран, но унижават групите, които подкрепя.

Говорителят на външното министерство на Иран Насър Канаани каза в изявление, че атаките в Ирак и Сирия представляват "още една авантюристична и стратегическа грешка на Съединените щати, която ще доведе само до повишено напрежение и нестабилност".

Ирак привика шарже д'афера на САЩ в Багдад, за да даде официален протест след ударите в тази страна.

Йеменската новинарска агенция (Saba), управлявана от хутите, съобщи, че САЩ и Великобритания са предприели 14 нападения в събота в провинциите Таиз и Ходейда.

Единадесет от атаките са били насочени към района Ал-Бара в квартал Макбана и райони в квартал Хайфан, каза източник от сигурността пред информационната агенция. Останалите три атаки бяха насочени към Jabal Al-Jada' в област Al-Lahiya и област Al-Salif в провинция Al-Hudaydah.

САЩ удариха над 85 ирански цели в Ирак и Сирия

САЩ удариха над 85 ирански цели в Ирак и Сирия

Като отговор на атаката в Йордания