Външният министър на Йемен призова Европейския съюз да увеличи натиска върху подкрепяните от Иран хуси, които атакуват търговски кораби в Червено море, съобщава "Ройтерс".

От ноември насам бунтовниците хуси, които контролират най-населените части на Йемен, изстреляха поредица от дронове и ракети по кораби, плаващи към и от Суецкия канал.

Те твърдят, че действията им са в знак на солидарност с палестинците на фона на войната на Израел срещу бойците на "Хамас" в Газа. Атаките обаче пречат на корабоплаването и предизвикаха ответни удари на САЩ и Великобритания по цели на хусите в Йемен.

Европейският съюз има за цел да започне своя собствена военна мисия в Червено море до средата на февруари, за да помогне за защитата на корабите там.

"Само с нанасяне на удари срещу хусите няма да е достатъчно. Нуждаем се от средносрочни и дългосрочни решения", подчерта Ахмед Авад бин Мубарак, външен министър в базираното в Аден правителство на Йемен, което е подкрепяно от Саудитска Арабия.

Мисията на ЕС в Червено море започва на 17 февруари

Мисията на ЕС в Червено море започва на 17 февруари

Предстои да бъде решено коя страна членка ще поеме водещата роля

"ЕС има погрешен подход. Те трябва да упражнят по-голям натиск върху хусите, като например да ги определят за терористична групировка. Техният аргумент е, че ако предприемат това, ще се влоши хуманитарната ситуация", посочи той.

"Но този подход не проработи. Хусите все още изнудват международната общност и хуманитарната ситуация не се е подобрила", добави министърът.

Той призова и за повече подкрепа от страна на ЕС за изграждането на йеменски институции, като служби за брегова охрана и за хуманитарна помощ, която да се насочва през централната банка в Аден.

"Хусите никога няма да спрат. Тяхната идеология е, че като група имат божествено право да управляват в Йемен", отбеляза министърът и добави, че те са част и от регионалната стратегия на Иран.

По негови думи липсата на "ясен път" на Запада за прекратяване на конфликта в Газа и осигуряване на справедливост за палестинците укрепва "всички екстремистки групировки в нашия регион".

Хусите заплашиха с удари по американски и британски бойни кораби

Хусите заплашиха с удари по американски и британски бойни кораби

Те са изстреляли ракета по американски военен кораб в Червено море