Държавите-членки на Европейския съюз предоставиха първоначална подкрепа на военноморска мисия за защита на кораби от атаки на подкрепяното от Иран йеменско движение Хуси в Червено море, съобщиха във вторник европейски дипломати, цитирани от "Ройтерс".

Много търговски превозвачи са пренасочили корабите си към други маршрути след атаки в Червено море от бунтовниците Хуси, които контролират голяма част от Йемен и казват, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и Хамас водят война в Газа.

Дипломатите, запазили своята анонимност, казаха, че комисията по политика и сигурност на блока, която отговаря за външната и отбранителната политика, даде първоначалната си подкрепа за мисията, която ще работи с партньори със сходни мисли.

Целта е тя да бъде създадена най-късно до 19 февруари и скоро след това да заработи. Няколко дипломати казаха, че се надяват процесът да бъде ускорен предвид напрежението в региона.

Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) отказа да коментира поверителни дискусии.

Съединените щати миналия месец заявиха, че те и други страни ще патрулират в Червено море в нова мисия - Пазител на просперитета - за да се опитат да разсеят опасенията, че прекъсването на една от най-големите търговски артерии в света може да удари световната икономика.

Но някои съюзници на САЩ, особено европейски държави, изразиха резерви относно плана и се отказаха от идеята да бъдат под американско командване.

Ракета удари гръцки кораб край бреговете на Йемен

Ракета удари гръцки кораб край бреговете на Йемен

Няма пострадали сред 24-членния екипаж