Япония и САЩ се очаква да се договорят тази седмица за съвместно разработване на ракета прехващач за противодействие на хиперзвукови бойни глави, разработвани от Китай, Русия и Северна Корея, съобщи японският вестник Yomiuri в неделя.

Подписването на споразумението за прехващачи срещу оръжия, предназначени да избягват съществуващите защити от балистични ракети, се очаква, когато президентът Джо Байдън се срещне с японския премиер Фумио Кишида в САЩ в петък, се казва в материала, без да се посочва източник на информация.

За разлика от типичните балистични бойни глави, които летят по предвидими траектории, докато падат от Космоса към своите цели, хиперзвуковите снаряди могат да променят курса си, което ги прави по-трудни за прихващане.

Байдън и Кишида ще се срещнат в кулоарите на тристранна среща на върха с президента на Южна Корея Юн Сук Йол в президентската резиденция в Кемп Дейвид, Мериленд, каза Йомиури.

САЩ и Япония се договориха през януари да обмислят разработването на противоракетната система на среща на държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин с техните японски колеги, външния министър Йошимаса Хаяши и министъра на отбраната Ясуказу Хамада.

Вашингтон и Токио разработиха ракета с по-голям обсег, предназначена да удря бойни глави в космоса, която Япония разполага на военни кораби в морето между Япония и Корейския полуостров, за да се предпази от ракетни удари на Северна Корея.

Макрон се обяви против Япония в НАТО

Макрон се обяви против Япония в НАТО

Настоява да се спазва географският принцип