Президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Япония Шиндзо Абе са разговаряли по телефона, като са обсъдили ядреното разоръжаване на Северна Корея, както и резултатите от междинните избори в САЩ. Това съобщи пресаташето на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от американските медии.

Според информацията Абе е поздравил американския президент за неговите "трудно извоювани победи в междинните избори", след като Републиканската партия на Тръмп успя да запази мнозинството в Сената, но загуби контрола над Камарата на представителите за първи път от 2010 г. насам.

Северна Корея заплаши да се откаже от ядреното разоръжаване

Северна Корея заплаши да се откаже от ядреното разоръжаване

Ако САЩ не облекчат тежките санкции срещу режима

Двамата лидери също така са се разбрали за "важността от поддържането на натиск" върху Пхенян до пълното му ядрено разоръжаване, подчерта Сандърс.

По-рано тази седмица Вашингтон и Пхенян отложиха планирана среща между американския държавен секретар Майк Помпео и заместник-председателя на Северна Корея Ким Йон-чол, но Южна Корея отбеляза, че отлагането не е свързано с инерцията на преговорите за ядрено разоръжаване и добави, че Северна Корея и САЩ искат да намерят нова дата за преговорите.

Помпео обясни за отлагане на среща

Помпео обясни за отлагане на среща

САЩ и Северна Корея преговарят