Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в Хонолулу, щата Хаваи, САЩ, тази седмица за разговори относно поделяне на разходите за задържане на американските войски в Южна Корея. САЩ се стремят към "честен и справедлив изход", който ще укрепи алианса. Това съобщиха от Държавния департамент на САЩ в понеделник, цитирани от "Ройтерс".

Двете страни посочиха пратеници миналия месец, за да започнат ранни преговори за ново споразумение, което да влезе в сила през 2026 г.

Южнокорейските медии казаха, че целта е била споразумение преди завръщането на изборите през ноември от бившия президент ДоналдТръмп, който по време на президентството си обвини не само Сеул в безплатно ползване военната мощ на САЩ.

Срещата ще се проведе от вторник до четвъртък.

Делегациите ще бъдат ръководени от главния преговарящ на САЩ по споразуменията за сигурност Линда Шпехт и представителя на Южна Корея за споделяне на отбранителната тежест Ли Тае-у.

САЩ, Япония и Южна Корея проведоха съвместни военни учения

САЩ, Япония и Южна Корея проведоха съвместни военни учения

Маневрите са насочени към засилване на комбинираната способност за реакция на заплахите от Северна Корея

"Съединените щати се стремят към справедлив и справедлив резултат и за двете страни, който ще укрепи и поддържа съюза между САЩ и Корея", се казва в изявление на Държавния департамент, визирайки Република Корея, официалното име на Южна Корея.

Повече от 28 000 американски войници са разположени в Южна Корея като част от усилията за възпиране на ядрената Северна Корея.

Южна Корея започна да поема разходите по разполагането, използвани за финансиране на местна работна ръка, изграждане на военни инсталации и друга логистична подкрепа в началото на 90-те години.

Южна Корея проведе артилерийски учения край границата с КНДР

Южна Корея проведе артилерийски учения край границата с КНДР

Целта е подобрение на съвместната оперативност на армията и морската пехота срещу заплахи от Пхенян

Припомняме, че това се случва на фона на поредните ракетни изпитания на Северна Корея. Тази нощ Пхенян проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени от лидера Ким Чен Ун, като ясно предупреждение към своите врагове.