Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и вероятен кандидат на републиканците за вота през ноември, потвърди, че Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) трябва да започне да се отнася "справедливо" към САЩ. Забележката бе направена по време на интервю с Найджъл Фараж за GB News, видяно от Politico във вторник.

"НАТО трябва да се отнася справедливо към САЩ, защото ако не са САЩ, то тогава Алиансът буквално дори не би съществувал", заяви Тръмп. Той подчерта още, че е необходимо страните от НАТО да не се "възползват" от страната и настоя за справедлив принос към разходите за отбрана.

Доналд Тръмп: Ако не бъда избран, ще последва кървава баня

Доналд Тръмп: Ако не бъда избран, ще последва кървава баня

Бившият президент предрича край на демокрацията, ако Байдън остане в Белия дом

"Съединените щати трябва да плащат своя справедлив дял, а не този на всички останали", каза Тръмп в интервю за GB News.

Според него Европа трябва да внесе "справедливия си дял" в бюджета на Северноатлантическия алианс.

В отговор на репортерски въпрос, че САЩ ще останат в НАТО, ако европейските страни "започнат да играят честно", Тръмп заяви: "Да, на 100 процента".

През февруари бившият президент на САЩ припомни, че по време на своето президентство е настоявал страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана. Тръмп заяви, че в разговор с президента на една от големите държави в алианса от името на САЩ е отказал да я защити в случай на нападение, тъй като въпросната държава не харчи достатъчно пари за отбрана. Изказването предизвика критики в повечето държави от НАТО.

Войниците на Европа продължават да напускат точно когато НАТО има нужда от тях

Войниците на Европа продължават да напускат точно когато НАТО има нужда от тях

Вече не става дума толкова за набиране на нови войници, колкото за убеждаване на съществуващите войски да не напускат.

В същото време Тръмп не говори за възможността за излизане от НАТО, тази тема не звучи сред предизборните му обещания.

По време на първото си президентство Тръмп често критикуваше НАТО, но в крайна сметка не предприе никакви мерки срещу Алианса. Напротив, Тръмп активно насърчаваше съюзниците да увеличат бюджетите за отбрана, за да направят Алианса по-силен и по-малко зависим от американската армия.

Интервюто, което трябва да бъде излъчено във вторник вечерта, идва на фона на европейските опасения относно твърдостта на отбранителния ангажимент на САЩ, подсилени от подновената президентска кампания на Тръмп и политическата безизходица по отношение на подкрепата за Украйна.