Бившият президент Доналд Тръмп се зарече в събота, че ще има "кървава баня", ако не бъде преизбран през ноември, обобщи Ен Би Си нюз.

Коментарите му бяха направени на митинг в Охайо, докато Тръмп обсъждаше възможността за засилване на търговската война с Китай заради автомобилното производство. Митингът имаше за цел да привлече гласове за кандидата на републиканците за Сената Бърни Морено, когото Тръмп подкрепи през декември, преди първичните избори в Охайо във вторник.

"Ако слушате, президентът Си - и двамата с него сме приятели - но той разбира начина, по който аз търгувам. Тези големи чудовищни заводи за производство на автомобили, които строите в Мексико в момента... няма да наемате американци и няма да ни продавате колите, не. Ще наложим 100 % мито на всяка една кола, която преминава през границата, и няма да можете да продавате тези коли, ако бъда избран", заяви Тръмп.

"Ако не бъда избран, това ще бъде кървава баня за всички - това ще бъде най-малкото", добави той. "Това ще бъде кървава баня за цялата страна. Това ще е най-малкото. Но те няма да продават тези автомобили. Те (китайците) строят огромни заводи."

По-късно той добави: "Ако тези избори не бъдат спечелени, не съм сигурен, че някога ще има други избори в тази страна."

В отговор на коментарите на бившия президент говорителката на кампанията на Тръмп Каролин Ливит заяви пред NBC News: "Политиката на Байдън ще създаде икономическа кървава баня за автомобилната индустрия и заетите в този сектор работници."

Съд отхвърли иск на Тръмп за прекратяване на дело

Съд отхвърли иск на Тръмп за прекратяване на дело

Делото е за незаконно притежаване на секретни документи след напускането на Белия дом

Джеймс Сингър, говорител на кампанията на президента Джо Байдън, направи изявление след изказването на Тръмп, като отбеляза, че бившият вицепрезидент Майк Пенс е обявил, че няма да подкрепи кандидатурата на Тръмп за преизбиране.

"Това е Доналд Тръмп: неудачник, който бива победен с над 7 милиона гласа и след това, вместо да се обърне към по-широка аудитория, удвоява заплахите си за политическо насилие", каза Сингър. "Той иска още един 6 януари, но американският народ ще му нанесе още едно изборно поражение този ноември, защото продължава да отхвърля неговия екстремизъм, привързаността му към насилието и жаждата му за отмъщение."

Преди да започне речта си, бившият президент застана и отдаде чест до катедрата, докато от високоговорителите звучеше "Правосъдие за всички" на хор J6, съставен от затворници, очакващи съд за участието си в метежа от 6 януари.

Тръмп отново нарече хората, които се намират в затвора за престъпления, извършени по време на нападението на 6 януари, "заложници".

Тайната операция на Доналд Тръмп срещу Китай

Тайната операция на Доналд Тръмп срещу Китай

Тръмп намекна, че ще предприеме още по-твърд подход към Китай, ако бъде преизбран за президент през ноември

"С тях са се отнасяли ужасно и много несправедливо и вие знаете това и всички го знаят", каза Тръмп в началото на речта си. "И ние ще работим по този въпрос още от първия ден, в който встъпим в длъжност, ще спасим страната си и ще работим с хората, за да почетем тези невероятни патриоти."

По време на събитието Тръмп каза също, че някои имигранти без документи "не са хора", макар да добави, че "не му е позволено да каже това, защото радикалната левица казва, че е ужасно да се каже". Той също така каза на католиците да не гласуват за Байдън.

Майк Пенс няма да подкрепи Тръмп

Майк Пенс няма да подкрепи Тръмп

Ключово решение на бившия вицепрезидент

"Всеки католик, който гласува за този тъпак, е луд, защото вие сте преследвани", каза Тръмп.

Байдън е вторият римокатолик, който някога е бил избиран за президент. Джон Кенеди е първият католик, избран за президент на САЩ.