Федерален съдия в четвъртък отхвърли искането за прекратяване на наказателно дело срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Делото е за незаконно притежаване на секретни документи след напускането на Белия дом, съобщава "Ройтерс".

Решението на американския окръжен съдия Ейлийн Кенън във Флорида дойде само часове след изслушване, в което адвокатите му твърдяха, че основното обвинение в случая е неясно.

Кенън, която беше назначена на поста си от Тръмп, реши, че въпросът "заслужава сериозно разглеждане", но не трябва да се решава на този етап.

Тръмп, републиканският съперник на президента Джо Байдън на изборите през ноември, пледира невинен по обвинителен акт от 40 точки, който го обвинява в незаконно вземане на чувствителни правителствени документи със себе си, когато напусна Белия дом през 2021 г.

Това е едно от четирите криминални дела, които се водят срещу него, докато се опитва да си върне Белия дом.

По време на изслушването Кенън също посочи, че е малко вероятно да се съгласи с отделно искане на Тръмп за прекратяване на делото на основание, че той е счел документите за "лични", а не за държавна собственост. Този въпрос може да бъде разгледан по време на процеса, каза тя.

Върховният съд на САЩ позволи Тръмп да участва в изборите

Върховният съд на САЩ позволи Тръмп да участва в изборите

След като редица щати използваха 14-та поправка, за да го спрат

Тръмп е подал множество съдебни искове по своите четири наказателни дела преди изборите. Ако успее да си върне президентския пост, той ще има властта да прекрати двете федерални дела срещу него, въпреки че нямаше да може да спре двете дела, заведени съгласно щатското законодателство.

В този случай адвокатите на Тръмп са направили пет други аргумента за оттегляне, които могат да бъдат разгледани в бъдещи изслушвания, които все още не са насрочени.

Времето на провеждане на процеса е несигурно. Специалният прокурор на САЩ Джак Смит поиска начало през юли, докато Тръмп предложи август, въпреки че твърди, че процесът не трябва да се провежда преди изборите.

Правните маневри на Тръмп доведоха до известни успехи и в други случаи.

Федерално дело, което го обвинява в незаконен опит да отмени загубата му от Байдън на изборите през 2020 г., е спряно, тъй като Върховният съд разглежда неговия аргумент, че той не може да бъде преследван за действия, предприети като президент.

Дело за подривна дейност в избори в щатския съд на Джорджия е в безизходица, тъй като съдия обмисля дали да отстрани главния прокурор заради романтична връзка с подчинен.

Процесът срещу Тръмп по четвъртото дело в щата Ню Йорк, включващо парите, платени на порнозвезда, трябваше да започне на 25 март, но също може да бъде отложен.

Съдия премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

Съдия премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

Нови проблеми за бившия президент