Доналд Тръмп ще стане първият бивш президент на САЩ, който ще бъде изправен пред съда по криминални обвинения, след като в четвъртък съдия от Ню Йорк определи дата за процеса на 25 март, съобщава "Ройтерс". На съдия Хуан Мърчан отне по-малко от 10 минути, за да постанови решението.

Съдът отхвърли и иска на Тръмп да се прекрати делото.

Решението на съдията по време на изслушване в Манхатън означава, че Тръмп ще бъде изправен пред съда в поне едно от четирите наказателни дела.

Това се случва, докато текат първичните избори за номинацията на републиканците, за да се противопостави на президента демократ Джо Байдън на изборите в САЩ на 5 ноември.

77-годишният Тръмп поиска от Мърчан да отхвърли обвинителния акт от 34 пункта, който го обвинява във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане от 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниелс преди изборите през 2016 г. 

Процесът може да продължи пет или шест седмици, като приключи в края на април или началото на май.

Припомняме, че Тръмп се призна за невинен по обвиненията, повдигнати от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, демократ.

Една осъдителна присъда не би попречила на Тръмп да се кандидатира за президент или да встъпи в длъжност, дори ако е в затвора. Но проучване на Reuters/Ipsos установи, че присъдата може да подкопае подкрепата му сред избирателите.

Тръмп присъства на изслушването. След това повтори твърдението си, че случаят е политически мотивиран.

"Те искат да ме държат ангажиран, за да не мога да водя кампания", каза Тръмп.

Искат от Върховния съд на САЩ да отхвърли имунитета на Тръмп

Искат от Върховния съд на САЩ да отхвърли имунитета на Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит, разследващ федералните обвинения за фалшифицирането на резултатите от изборите през 2020 г.

Ден по-рано специалният прокурор Джак Смит, разследващ бившия американски президент Доналд Тръмп по федералните обвинения за фалшифицирането на резултатите от изборите през 2020 г., призова Върховния съд на САЩ да отхвърли опита на Тръмп за допълнително забавяне на съдебното производство, с искането му за имунитет. 

Тръмп има претенции за имунитет както, докато беше на поста, така и след като напусна Белия дом.

През декември Върховният съд отхвърли искането на Смит да вземе решение по иска. Вместо това съдиите избраха да оставят първо по-долния апелативен съд, както е обичайно.

Според Смит, водещ е общественият интерес и тежките обвинения.

Заявлението на Смит е в отговор на искане от адвокатите на Тръмп в понеделник да се отложи решение на тричленен състав от Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, който отхвърля искането за президентски имунитет от съдебно преследване.

Тръмп няма вечен имунитет, постанови съд в САЩ

Тръмп няма вечен имунитет, постанови съд в САЩ

По делото за измама с изборите през 2020 г.

Тръмп е изправен пред сериозни правни проблеми. Той е съден по редица дела за времето преди и в Белия дом, включително и за сексуално посегателство. По някои дела вече получи присъди.

По нито едно обвинение той не се призна за виновен и на свой ред обвини в политическо преследване.

В редица щати бяха подадени сигнали да не бъде допускан до избори заради бунт срещу държавата.

Въпреки това той остава фаворит на републиканците за президент.

Илинойс допуска Тръмп до участие в изборите

Илинойс допуска Тръмп до участие в изборите

Казусът с подбуждане към бунт срещу държавата бе разискван в няколко щата