Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че Вашингтон е видял "доказателства", че Русия може да планира инвазия срещу Украйна, заплашвайки Москва с болезнени икономически санкции, ако атакува, предаде "Франс прес".

Украйна поиска НАТО да подготви санкции срещу Русия

Украйна поиска НАТО да подготви санкции срещу Русия

На фона на струпването на руски войски по нейните граници

"Ние сме дълбоко обезпокоени от доказателствата, че Русия е направила планове за значителни агресивни действия срещу Украйна, плановете включват опити за дестабилизиране на Украйна отвътре, както и мащабни военни операции", подчерта Блинкън след среща на външните министри на страните членки на НАТО в латвийската столица Рига.

"Ние дадохме да се разбере на Кремъл, че ще отговорим решително, включително с редица икономически мерки с голямо въздействие, които сме се въздържали да използваме в миналото", изтъкна още американският първи дипломат.  

Русия не можела да деескалира заради присъствието на половината армия на Украйна до границите ѝ

Русия не можела да деескалира заради присъствието на половината армия на Украйна до границите ѝ

"Това е много опасен авантюризъм"

Междувременно заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд също заплаши Русия с безпрецедентни санкции заради ситуацията в Украйна.

"Ние сме решителни в нашето послание към Москва: ако предприемат стъпки за дестабилизиране на Украйна и използват силите си за агресия срещу Украйна, ще има сериозни икономически стъпки и санкции, които не са се случвали в миналото", настоя американската дипломатка на "Киевски форум за сигурност" чрез видео връзка.

Заместничката на Блинкън подчерта, че Америка и всички членки на НАТО са "винаги редом" до Украйна и подкрепят нейния стремеж към "независимост, мир, териториална цялост и суверенитет, както и достойно, справедливо европейско бъдеще".