Американският президент Барак Обама и САЩ насърчават нелегалната миграция в Европа, защото те искат да я напълнят с мюсюлмани. Това обяви шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от „Асошиейтед прес”.  

Янош Лазар също така определил родения в Унгария американски финансист Джордж Сорос като „знаменосец” на имиграционните политики на Обама за Европа и подчертал, че „някои американски кръгове” искат Европа да бъде „разводнена... така че Европа и Америка да могат да си сътрудничат без задръжки”.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест е посочил по този повод, че не бил запознат с коментарите на Лазар, но добавил: „Не съм сигурен, че си заслужава да им бъде отговаряно."  

Лазар нарекъл Сорос патрон на бившия американски президент Бил Клинтън и на съпругата му Хилари Клинтън, която е фаворит на демократите за кандидат-президент, и поддръжник на Демократическата партия, който бил „готов да засили дейността си срещу Орбан”.

„Не толкова отдавна, по време на посещението си в Европа, президентът Обама ясно се изказа в полза на важността на миграцията, заселването и дори принудителното заселване (на мигранти)”, коментирал Лазар по време на пресконференция.

Обама и Америка „следват много силна политика в полза на миграцията, на нелегалната миграция в интерес на това да има колкото се може повече мюсюлмани в Европа”, изтъкнал още приближеният на Орбан.