Съединените щати виждат необходимост от предприемане на "постепенни стъпки" със Северна Корея за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Това заяви в четвъртък говорител на Държавния департамент, в подкрепа на предложението на Южна Корея да помогне на Севера, когато и ако Пхенян предприеме стъпки за ядрено разоръжаване.

Прессекретарят на министерството Нед Прайс също каза, че могат да бъдат предприети "практически стъпки" за денуклеаризация на полуострова.

"Ние вярваме, че има практически стъпки, които могат да бъдат предприети, които да спомогнат за постигането на споделената цел за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", каза той на въпрос дали САЩ са съгласни да предоставят стимули на Севера в ранните етапи на денуклеаризацията му.

Южна Корея иска мир, а не политическо шоу от преговорите с КНДР

Южна Корея иска мир, а не политическо шоу от преговорите с КНДР

Президентът разкритикува срещите на предшественика си с Ким Чен-ун и Тръмп

По-рано Прайс каза, че САЩ ще продължат да поддържат санкции срещу Севера, докато или освен ако страната не промени фундаменталния си подход.

Говорителят обаче отбеляза, че Пхенян в момента представлява най-сериозната заплаха за сигурността в Индо-тихоокеанския регион.

"Може би няма по-голямо предизвикателство за мира и сигурността в този регион от това, което представлява КНДР", каза Прайс, попитан за възможното участие на Северна Корея в многонационално военно учение, водено от Русия и Китай.

Припомняме, че на 15 август беше обявено, че Южна Корея иска да помага на Северна Корея срещу денуклеаризация. Сеул ще доставя храна, енергия и средства за модернизация на северния си съсед, но за специалистите в региона, шансовете Пхенян да приемат това предложение са много малки. Президентът на Южна Корея-Юн Сук-юл обяви, че ще предложи голям пакет от помощ на Пхенян в замяна на денуклеаризация, вид предложение, което Северна Корея отдавна отрича.

Юн Сеок-юл описа подробно предложението си, което ще включва храна, енергия, но също така и помощ за модернизиране на инфраструктура като пристанища, летища и болници.

Този план ще подобри значително икономиката на Северна Корея и стандарта на живот на нейния народ, ако Северът спре да развива ядрената си програма и започне истински и съществен процес на денукеларизация, каза Юн по време на реч по случай годишнината от края на японското колониално управление през 1945 г.

През юли севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че е готов да мобилизира ядрените си способности в случай на война със Съединените щати или Южна Корея.

Северна Корея е категорична, че няма да търпи критики към ядрената си програма

Северна Корея е категорична, че няма да търпи критики към ядрената си програма

КНДР нарече Вашингтон крал на разпространението на ядрени оръжия