Съединените щати възнамеряват да инициират обсъждане в Съвета за сигурност на ООН относно доставката на оръжия от Северна Корея на руската частна военна компания "Вагнер", тъй като смятат, че това нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН за санкции срещу КНДР.

Държавният департамент на САЩ обяви в четвъртък, че Вагнер е закупил оръжия от Северна Корея. Пхенян отрича твърденията.

Северна Корея: Не сме въоръжавали Русия

Северна Корея: Не сме въоръжавали Русия

Доставките били за "Вагнер"

"Съединените щати потвърждават, че КНДР е завършила първоначалната доставка на оръжия на руската частна военна компания, известна като "Вагнер" [...] Миналия месец КНДР достави на Русия гранатомети и ракети за "Вагнер" [...] Нашата оценка е, че този обем на доставките за "Вагнер" няма да промени ситуацията на бойното поле в Украйна, но сме обезпокоени, че КНДР планира да продължи военните доставки за "Вагнер", заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд в изявление, публикувано в четвъртък.

Преди това САЩ твърдяха, че Русия е закупила артилерийски снаряди от Северна Корея.

Томас-Грийнфийлд заяви, че Съединените щати смятат, че закупуването на оръжия от Русия от Северна Корея, както и от Иран, е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно санкциите срещу тези страни, и възнамеряват да повдигнат този въпрос на заседанията на Съвета за сигурност.

САЩ: Северна Корея е доставила оръжие на "Вагнер"

САЩ: Северна Корея е доставила оръжие на "Вагнер"

Британия: Фактът, че Путин иска помощ от Северна Корея, е знак за отчаяние и изолация

Съветът не може да вземе обвързващо решение, тъй като Русия, като постоянен член на Съвета е с право на вето и постоянно блокира опитите за осъждане или наказание.