Съединените щати призоваха за среща на Съвета за сигурност на ООН в петък, за да се обсъди опитът за изстрелване на сателит от Северна Корея от тази седмица. Това съобщи говорителят на американската мисия в ООН Нейт Еванс, цитиран от "Ройтерс".

Изстрелването в сряда беше опит на Северна Корея да изпрати първия си шпионски сателит в космоса, но завърши с неуспех.

Вашингтон осъди изстрелването, заявявайки, че използва технология за балистични ракети в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона и извън него.

Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е неуспешен

Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е неуспешен

Напрежение в стратегически регион

Еванс каза, че САЩ са призовали за открита среща за изстрелването, което означава, че процедурата ще бъде предавана на живо.

Друг дипломат от ООН каза, че призивът е направен съвместно с Албания, Еквадор, Франция, Япония, Малта и Великобритания.

След неуспешното изстрелване Ким Йо Чен от Северна Корея, сестрата на лидера Ким Чен Ун, каза, че нейната страна скоро ще изведе военен шпионски сателит в орбита и обеща, че Пхенян ще увеличи своите военни способности за наблюдение.

Говорейки в Токио в четвъртък, американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че "опасните и дестабилизиращи ядрени и ракетни програми на Северна Корея заплашват мира и стабилността в региона".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че всяко изстрелване от Пхенян, използващо технология за балистични ракети, нарушава резолюциите на Съвета за сигурност, каза говорител.

В изявлението си Ким Йо Чен каза, че критиките за изстрелването са "противоречиви", тъй като САЩ и други страни вече са изстреляли "хиляди сателити".

Северна Корея не се отказва от шпионския сателит - прави нов опит за изстрелване "скоро"

Северна Корея не се отказва от шпионския сателит - прави нов опит за изстрелване "скоро"

След провала на първия опит