Американските военновъздушни сили са направили изпитание на невъоръжена междуконтинентална балистична ракета от Калифорния рано тази сутрин американско време, съобщиха американските военни, цитирани от "Франс прес".

Говорителят на Командването на ВВС Джо Томас е допълнил, че изпитанието е било рутинно и нямало за цел да показва "мускули" на Северна Корея.

Ракетата "Minuteman III" е била изстреляна от военновъздушната база "Ванденбърг" в 9:02 часа българско време.

Ракетата е изминала около 6 700 км и е паднала близо до атол в Тихия океан, който е част от Маршаловите острови и на който има американска военна база за изпитание на балистични ракети.

"Minuteman III", която може да бъде снабдена с ядрена бойна глава, се тества по този начин около четири пъти годишно, уточниха от ВВС на САЩ.

Снимки на ВВС от изстрелването показват ярки, пламтящи пламъци в момента на излитането, а след това бледа, тънка, оранжева диря в нощното небе, когато ракетата се е издигала над океана.

"Тези тестови изстрелвания проверяват точността и надеждността на оръжейната система, предоставяйки ценни данни, за да се гарантира продължаването на безопасно, сигурно и ефективно ядрено възпиране", се посочва в изявление на ВВС.

Допълва се, че програмата за тестови изтрелвания показвала оперативната способност на ракетата и осигурява способността на САЩ да поддържат силен и надежден ядрен възпиращ ефект като ключов елемент на националната сигурност на САЩ и сигурността на американските съюзници и партньори.