Американската армия изпраща десетки редови войници в Сомалия в най-голямото подобно разполагане в страната на Африканския рог от грубо две десетилетия. Това съобщава "Асошиейтед прес".

САЩ се изтеглиха от Сомалия след 1993 г., когато два хеликоптера бяха свалени в столицата Могадишу и телата на американците бяха влачени по улиците.

Американското командване в Африка обяви, че това разполагане е за логистични обучения на сомалийската армия, която се бори с екстремистката групировка "Ал-Шабаб". Около 40 войници взимат участие.

САЩ в последните години изпраща малък брой от силите за специални операции и съветници в Сомалия, но президентът Доналд Тръмп сега е одобрил разширяване на военната роля там. Тя включва извършване на по-агресивни въздушни удари срещу "Ал-Шабаб" и в райони на Южна Сомалия, където се водят активни военни действия.

Новият президент на Сомалия Мохамед Абдулахи Мохамед миналата седмица обяви нова офанзива срещу екстремистката групировка. Тя е базирана в Сомалия, но поема отговорност и за големи атаки в Източна Африка, включително в срещу университета в Гариса в съседна Кения през април 2015 година. Тогава бяха убити 148 души.

Тази седмица екстремистката групировка обяви, че неотдавнашната ескалация на смъртоносни атаки в Могадишу и навсякъде другаде са в "удвоен отговор" на одобрението на Тръмп за увеличаване на военните усилия на САЩ.