САЩ ще разположат шест стелт изтребителя F-22 Raptor в Южна Корея през декември, съобщава южнокорейската агенция "Йонхап", цитирайки южнокорейски военни представители.

Самолетите ще участват в съвместно военновъздушно учение, което има за цел да наложи максимален натиск върху режима в Пхенян.

"Шест изтребителя F-22 от американските военновъздушни сили е планирано да се присъединят към съвместното южнокорейско-американско военновъздушно учение, насрочено в периода между 4 и 8 декември", уточниха официалните представители.

Това ще е първият път, в който САЩ разполагат наведнъж шест изтребителя Raptor в Южна Корея. Изтребителите ще прелетят от американската военновъздушна база "Кадена" на японския остров Окинава и ще се присъединят към изтребители F-35A.

Освен военния натиск, САЩ също така наскоро наложиха икономически и дипломатически санкции върху Северна Корея, чието предназначение е да принудят комунистическия режим в Пхенян да се откаже от програмата си за създаването на ядрени оръжия.

Тръмп извади тоягата срещу Северна Корея

Тръмп извади тоягата срещу Северна Корея

Белият дом призовава всички страни

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп отново вкара Северна Корея в списъка със страни, спонсориращи тероризма, докато Министерството на финансите на САЩ наложи допълнителни икономически санкции на редица китайски и корейски компании, заподозрени в подпомагането на ядрената програма на Пхенян.