Съединените щати изпращат технически екип в Хаити в неделя, за да определят какви са нуждите, предаде "Ройтерс", като цитира свои източници. Това се случва, след като нацията поиска помощ от САЩ в разследването на убийството на своя президент миналата седмица. 

Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде информиран от екипа, когато се завърне и след това ще вземе решения за пътя напред. Не е ясно кои американски служби изпращат представители в Хаити и колко дълго ще бъдат там. Вашингтон ще се консултира и със своите регионални партньори и ООН.

Хаити моли САЩ за военна помощ

Хаити моли САЩ за военна помощ

Призивът идва след убийството на президента

По-рано САЩ отхвърлиха искането на Хаити за войски, докато ООН ще се нуждае от разрешение на Съвета за сигурност за изпращане на въоръжени сили.

Президентът на Хаити Жовенел Моиз бе убит в резиденцията си, която се намира в предградие на столицата Порт о Пренс. При нападението е била ранена и съпругата на Моиз. В Хаити е обявен 15-дневен траур и извънредно положение.

Посолството на Хаити в САЩ говори за координирана акция, проведена от добре обучена и тежко въоръжена група. Премиерът на страната Клод Жозеф заяви, че атентаторите са говорели на английски и испански.

След убийството на президента на Хаити ликвидираха четирима наемници

След убийството на президента на Хаити ликвидираха четирима наемници

В съседната Доминиканска република предполагат, че нападението е извършено от южноамериканци

Властите вече задържаха и ликвидираха десетки заподозрени. Първата дама обаче призова да се издири организаторът на покушението.