Централното командване на САЩ (CENTCOM) обяви в четвъртък пристигането на изтребители F-22 в зоната на Близкия изток, тъй като напрежението с Иран остава високо.

CENTCOM заяви, че изтребителите F-22 са "част от промените в разположението на силите на САЩ в региона, за да се намали възможността за регионална ескалация от страна на Иран или негови пълномощници".

По-рано САЩ потвърдиха ангажимента си да защитават Израел от нападения, но Белият дом също така призова за сдържаност и заяви, че очаква както от Иран, така и от Израел да избягват ескалация.

Напрежението в Близкия изток се покачва след убийството на политическия ръководител на Хамас Исмаил Хания на 31 юли в иранската столица Техеран и убийството от Израел на висшия командир на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут.

Хамас и Иран обвиниха Израел, че е извършил убийството на Хания, докато Тел Авив не потвърди или отрече отговорността.

Иран обеща "сурово наказание" за Израел в отговор на убийството на Хания на иранска земя.

По-свито от юмрука е само сърцето на Иран

По-свито от юмрука е само сърцето на Иран

В калкулацията на режима на аятоласите стои лесен за целеполагане, но труден за изпълнение приоритет

Очаква се ливанската групировка "Хизбула" също да отвърне на удара, след като Израел уби Шукр при въздушен удар в южно предградие на Бейрут на 30 юли.

САЩ заявиха, че не знаят и не са замесени в убийството на Хания, и призоваха Иран и Израел да не "ескалират" конфликта в региона.

С какви оръжия разполагат Израел и Иран за война по между си

С какви оръжия разполагат Израел и Иран за война по между си

Зависимостта на Иран от технологии разработени за първи път през 60-те години, показва относителната слабост на неговите сили

Вашингтон също така заяви, че е готов да защити Израел от нападения от страна на Иран и обяви в петък, че ще разположи допълнителни военни средства в Близкия изток.

Ескалацията идва на фона на продължаващата израелска офанзива в ивицата Газа, при която са загинали близо 39 600 палестинци след нападението на 7 октомври от страна на "Хамас", при което загинаха 1139 израелци.