Съединените щати изпращат повече свои киберексперти в чужбина, които да помогнат на чуждите правителства в борбата с хакерите. Това заяви командирът на Силите на мисията за национална киберсигурност на американската армия генерал-майор Уилям Хартман на конференцията по въпросите на киберсигурността "RSA" в Сан Франциско, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че през последните три години тези сили са провели 47 подобни отбранителни операции в 20 страни по тяхна покана.

Търсенето постоянно се увеличава и не всички са еднакви, поясни Хартман по отношение на мисиите.

Инициативата отразява по-широката цел на правителството на САЩ да подобри сътрудничеството с чуждестранни съюзници в борбата с киберпрестъпността, която често надхвърля границите на конкретна страна. Някои от най-големите престъпни групировки, занимаващи се с рансъмуер (онлайн изнудване), например, са взели под прицел редица държави, включително Съединените щати.

В САЩ разкриха мащаба на хакерските атаки, извършени от Русия

В САЩ разкриха мащаба на хакерските атаки, извършени от Русия

Най-малко 200 организации по света са ударени

Хартман отбеляза, че Силите на мисията за национална киберсигурност са изпратили 43 специалисти в Украйна за борба срещу руските кибератаки на фона на войната там.

"Това са отбранителни екипи, които изпращаме и които издирват общи противници, намират инструменти и възможности" за справяне с тях, обясни той.

По негови думи въпросното подразделение работи в тясно сътрудничество с най-високопоставения орган на САЩ в областта на киберсигурността - Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата.

Двете ведомства са си сътрудничили в предотвратяването на потенциални атаки срещу три федерални агенции на САЩ от страна на чуждестранни противници, заяви Ерик Голдстийн, помощник-директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата.

"Уведомихме агенциите, дадохме им насоки и реагирахме на инцидента. Наред с това събрахме цялата информация за инфраструктурата и я споделихме със Силите на мисията за национална киберсигурност", добави той.

Русия е извършила мощна кибератака срещу украинския интернет в началото на войната

Русия е извършила мощна кибератака срещу украинския интернет в началото на войната

Ударена е била мрежата на армията и полицията

Хартман и Голдстийн разказаха в съвместната си презентация и за друг подобен случай, при който е имало опит от страна на иранска хакерска група да пробие системите за отчитане на резултатите от изборите през 2020 г. в неназован град в САЩ.

Хартман призна, че е миал опасения, че хакерите могат да направят така, че уебсайтът на системата "да изглежда така сякаш вотът е бил подправен", но агенцията е успяла да ограничи достъпа навреме.

Не се стигна до въздействие върху изборна инфраструктура, потвърди и Голдстийн.

"Искаме да превърнем това в модел - да намерим техническите доказателства и да ги предадем на Силите на мисията за национална киберсигурност", заяви той и допълни, че гарантирането на сигурността на предстоящите президентски избори през 2024 г. е "основен приоритет".

Руски хакери са атакували три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ

Руски хакери са атакували три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ

Не е ясно дали кибератаките са били успешни