Правителството на САЩ изтегля дипломатите си от Венецуела, предаде El Confidencial.

До края на седмицата дипломатическите служители, които все още са в посолството в Каракас, ще напуснат страната заради "влошаването на ситуацията" и защото присъствието им "възпрепятства стратегията на Вашингтон".

"Това решение е вследствие на влошената ситуация във Венецуела и на заключението, че присъствието на дипломатите в посолството е пречка за американската политика", съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Помпео: Русия и Куба носят вината за кризата във Венецуела

Помпео: Русия и Куба носят вината за кризата във Венецуела

Майк Помпео отхвърли обвиненията на Мадуро...

Още на 24 януари Вашингтон разпореди извеждането на второстепенните си дипломатически служители от Венецуела, въпреки че остави малък персонал, който да управлява посолството в Каракас с "ограничен капацитет за предоставяне на спешни услуги на американските граждани".

Решението беше взето ден, след като правителството на Николас Мадуро нареди всички дипломати от САЩ да бъдат изведени от страната. Мотивът му бе, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп призна лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за законен президент.

САЩ пренебрегват Мадуро, няма да изтеглят дипломатите от Венецуела

САЩ пренебрегват Мадуро, няма да изтеглят дипломатите от Венецуела

Държавният секретар отбеляза, че Вашингтон не признава властта на Мадуро

Тогава обаче Вашингтон отказа да оттегли служителите си, тъй като не призна властта на Мадуро, когото нарече "бивш президент".

"САЩ ще продължи да поддържа дипломатическите си отношения с Венецуела чрез временното правителство на Гуайдо, който покани делегацията ни да остане в страната", заяви тогава Помпео.