Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Русия и Куба са основните виновници за сегашната криза във Венецуела с подкрепата си за режима на Николас Мадуро, предадоха информационните агенции.

"Руската държавна компания "Роснефт" продължава да купува петрол от венецуелската държавна компания PDVSA, а шефът на "Роснефт" Игор Сечин продължава да спасява режима", коментира Помпео във Вашингтон.

Той напомни също, че Русия достави на Мадуро оръжие.

По думите му, Куба по отношение на Венецуела е реално империалистическа държава, тъй като осигурява физическа защита на Мадуро и обкръжението му, а на режима му - материална и политическа подкрепа.

"Ако няма електричество, това е чудесен резултат от съвременното кубинско инженерно изкуство, ако няма вода, трябва да се благодари на кубинските хидролози", подчерта държавният секретар.

Майк Помпео отхвърли обвиненията на Мадуро, че САЩ са предизвикали блекаута във Венецуела, като посочи социалистическия характер на правителството.

По думите му, Мадуро е обещал на венецуелците по-добър живот и социалистически рай. Той каза още, че социализмът е рецепта за икономически крах.

Диетата на Мадуро - от сърце за Венецуела

Диетата на Мадуро - от сърце за Венецуела

Разказът на една българка, която живее в Каракас