САЩ обвини Китай, че държи най-малко 1 милион мюсюлмани в концентрационни лагери.

Това е най-тежкото обвинение от Белия дом към Пекин за политиката на Поднебесната империя към уйгурски малцинства и други мюсюлмански групи, коментира "Ройтерс".

Коментарите на Рандал Шрайвър, който ръководи Азиатската политика в Министерството на отбраната на САЩ, вероятно ще увеличат напрежението с Пекин, който е чувствителен към международната критика и описва обектите като центрове за професионално образование, насочени към спиране на заплахата от ислямски екстремизъм.

“Рядко се използва входната врата”: Доклад разкрива как Китай шпионира уйгурите

“Рядко се използва входната врата”: Доклад разкрива как Китай шпионира уйгурите

Това алармира неправителствената организация "Хюман райтс уоч"

Бивши задържани от китайските мюсюлмани са описали пред Ройтерс, че са били измъчвани по време на разпит в лагерите, живеещи в претъпкани килии и подложени на брутален ежедневен режим на партийна пропаганда, която карала някои хора да се самоубият.

Някои от тези съоръжения са оградени с телени мрежи и кули за наблюдение.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео използва термина "лагери за превъзпитание", за да опише ситуацията и заяви, че китайската дейност "напомня за 30-те години на миналия ХХ век".

Правителството на САЩ обмисля санкции срещу висши китайски служители в провинция Синдзян, обширна област, граничеща с Централна Азия, където живеят милиони уйгури и други мюсюлмански етнически малцинства. Китай предупреди, че ще отвърне "пропорционално" срещу всички санкции в САЩ.

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Китай увери, че защитава правата на етническите малцинства

Белият дом смята, че между 1 и 3 млн. мюсюлмани от 10 млн. малцинство са били подложени на някаква форма на превъзпитание. Става дума за забрана за преподаването на Корана на деца, кръщаване на новородени с мюсюлмански имена и други. 

Губернаторът на Синцзян директно отхвърли през месец март сравненията с концентрационните лагери, заявявайки че те са "по-скоро интернати".