Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че операцията на Турция срещу силите на сирийските кюрди в Северозападна Сирия е "отвлякла" вниманието от по-голямата коалиционна война срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Тя се отвлече от нашата борба за победа над "Ислямска държава" в Източна Сирия", изтъкна Тилърсън за продължаващите офанзиви на подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски милиции за прочистване на оставащите джобове на терористите.

"Силите се отклониха оттам към Африн", подчерта американският първи дипломат.

Ердоган зове САЩ да спрат с "този театър с ДАЕШ в Сирия"

Ердоган зове САЩ да спрат с "този театър с ДАЕШ в Сирия"

"Време е за падане на маските"

Турция неколкократно призова САЩ да престанат да работят с кюрдските "Отряди за защита на народа", които тя разглежда като продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В неделя Анкара заплаши да разшири операцията си срещу "Отрядите за защита на народа" на изток от река Ефрат, предупреждавайки, че американските войници рискуват да бъдат ударени в района, ако носят вражеска униформа.

Тилърсън заяви, че ще бъде в Анкара по-късно тази седмица, за да определи действията оттук нататък с турските си колеги.

"Обсъждаме с нашите натовски съюзници Турция", посочи той пред журналисти в Кувейт, допълвайки: "Смятаме, че е важно те да са наясно с ефекта, който операцията оказва върху основната ни мисия, която е победата над ДАЕШ."