Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че решението на Вашингтон да предостави финансова помощ на сирийската кюрдска милиция "Отряди за защита на народа" ще засегне решенията на Анкара.

"Ние имаме 911 километра граница със Сирия. Каква е връзката на САЩ със сирийската граница? Те вече похарчиха 550 млн. долара, за да помогнат на "Отрядите за народна защита", но сега искат да увеличат тази сума до 3 млрд. долара. Вие твърдите, че се борите срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"). И колко членове на ДАЕШ ликвидирахте? Онези, които се биха срещу ДАЕШ, сега се сражават срещу Турция. Никой няма правото да използва ДАЕШ като извинение. Време е да се приключи с този театър с ДАЕШ, време е за падане на маските", коментира Ердоган пред членове на своята управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Ердоган: САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и Русия в Сирия

Ердоган: САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и Русия в Сирия

Снабдявайки военно сирийските кюрди

"На нас ни се казва: "Ако бъдем ударени, ние ще отговорим." Онези, които казват това, никога не са опитвали османския юмрук в живота си", предупреди многозначително турският държавен глава.

Ердоган разкритикува остро Вашингтон, посочвайки, че като членове на НАТО Турция и САЩ са равни.

"Ако твърдите, че "Отрядите за защита на народа" не са терористична организация, по наше мнение, ако атакувате съюзник от НАТО, трябва да се противопоставяш срещу него като член на НАТО", заяви той, добавяйки, че САЩ "искат да се предадем на терористи".

Ердоган обвини Тръмп, че не е изпълнил обещанията си за Сирия

Ердоган обвини Тръмп, че не е изпълнил обещанията си за Сирия

Тръмп следвал Обама

По-рано този месец Ердоган заяви, че присъствието на САЩ в сирийския пограничен град Манбидж, който е контролиран от сирийските кюрди, е насочено срещу Турция, Иран и Русия.

Речта на турския президент идва на фона на продължаващата операция на турските въоръжени сили, наречена "Маслинова клонка" в сирийския кюрдски анклав Африн.