Представител на американската отбрана е представил актуализиран военен план на администрацията на президента Доналд Тръмп, който предвижда да изпрати до 120 000 войници в Близкия изток, ако Иран нападне американски сили или да ускори работата по ядрени оръжия, съобщава "Ню Йорк Таймс", цитиран от "Хюриет".

Позовавайки се на неназовани служители на администрацията, "Таймс" коментира, че действащият министър на отбраната Патрик Шанахан е представил плана пред топ сътрудници на Тръмп по сигурността

"Ройтерс" не можа веднага да потвърди доклада. Белият дом не отговаря на молбата за коментар, а Пентагонът отказва да коментира.

САЩ изпращат втори военен кораб в Залива

САЩ изпращат втори военен кораб в Залива

"Арлингтън" ще се присъедини към самолетоносача "Ейбрахам Линкълн"...

Напрежението между Иран и Съединените щати се засили, след като Тръмп се оттегли от международната ядрена сделка от 2015 г., за да ограничи ядрените дейности на Иран и наложи все по-строги санкции срещу Техеран.

Тръмп иска да принуди Техеран да се съгласи на по-широко споразумение за контрол над въоръженията и изпрати самолетоносач и бомбардировачи B-52 в Персийския залива като знак за това, което американските власти описват, като заплахи за американските войски в региона.

Иран заяви, че САЩ използват "психологическа война" и коментират военното присъствие на САЩ като "мишена", а не заплаха и няма да позволи спирането на износа на петрол.

Сред присъстващите на срещата, "Таймс" назовава Джон Болтън, съветник по националната сигурност на Тръмп, директорът на ЦРУ Джина Хаспел, директор на националното разузнаване Дан Коутс и председателят на съвместния началник щабове генерал Джоузеф Дънфорд.

Някои планове са с детайли и "доминиращата опция изисква разполагането на 120 000 войници, което би отнело седмици или месеци."

Европа предупреди САЩ срещу ескалация с Иран

Европа предупреди САЩ срещу ескалация с Иран

Великобритания категорично предупреди за риск от "случайно" избухване на конфликт в Персийския залив

Междувременно иранският президент Хасан Рохани обясни, че ислямската република е "твърде велика, за да бъде сплашвана".

"Благодарение на Бог ние ще преминем този труден период със слава и високи вдигнати глави и ще победим врага", допълва Рохани.

Неговият коментар е и след като четири кораба, включително два саудитски петролни танкера са нападнати до бреговете на ОАЕ на 13 май, нарастващо напрежение в региона.

Иран призова за разследване на този "тревожен" инцидент и видяха "израелска пакост", а Тръмп предупреди Иран след саботажа.

Иран е твърде велик, за да бъде сплашван, надъхва Рохани

Иран е твърде велик, за да бъде сплашван, надъхва Рохани

С волята на Аллах ние ще преодолеем този труден период

"Ще бъде голям проблем за Иран, ако нещо се случи, мога да ви кажа това. Те няма да бъдат щастливи хора", обясни Тръмп пред репортери в Белия дом. 

Днес Саудитска Арабия обяви, че преустановява да изпомпва суров нефт по тръбопровод, след нападение с безпилотни самолети, часове след като Йеменските бунтовници заявиха, че са поразили жизненоважни саудитски инсталации.

Министърът на енергетиката Халид ал-Фалих коментира, че две помпени станции по тръбопровода в богатата на петрол източна провинция до Червено море, са атакувани.

The New Yorker пита, дали Тръмп е поредният президент на САЩ, провокатор на война

The New Yorker пита, дали Тръмп е поредният президент на САЩ, провокатор на война

Проблемът, както доказва историята на САЩ е, че инерцията на конфронтация е по-трудна за обръщане