Съединените щати може да се наложи да освободят определени видове стомана, произведени в Германия от вносни тарифи, съобщава "Ройтерс".

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер коментира, че компаниите в САЩ, които разчитат на специални видове немска стомана, ще трябва да повишат цените и следователно това ще окаже натиск върху правителството на САЩ да освободи някои метали.

Увеличават се критиките срещу тарифите, наложени от Тръмп

Увеличават се критиките срещу тарифите, наложени от Тръмп

Страните искат ответна реакция, от стомана до спални чували и химикалки

"Предполагам, че специалните стомани, произведени в Германия, няма да могат лесно да бъдат заменени с произведени в САЩ алтернативи. В този случай те ще трябва значително да повишат цените на своите продукти", обяснява Алтмайер.

Попитан за възможни тарифи на САЩ за внос на европейски автомобили, той коментира, че това ще бъде опасно развитие, което може да доведе до вреди както за ЕС, така и за американските икономики. "Спирала от реципрочни тарифи би довела само до губещи", а ЕС трябва да остане единен, тогава може да се предотврати търговска война, добави той.

Евелин Метзен, управляващ директор на Американската търговска камара в Германия, коментира, че въпреки ескалацията ЕС и САЩ все още могат да преодолеят различията си и да постигнат споразумение.

"Американците и европейците могат да водят преговори. Аз съм оптимист, че в крайна сметка ще се постигне споразумение. И двете страни не могат да си позволят истинска търговска война", допълва тя.

Могерини: ЕС не е в търговска война с никого

Могерини: ЕС не е в търговска война с никого

Могерини направи коментара във връзка с решението на САЩ