САЩ в четвъртък наложиха санкции на пет базирани в Обединените арабски емирства компании, обвинявайки ги, че през 2019 г. колективно закупуват тонове нефтопродукти от Иран, съобщава "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ заяви, че компаниите, включени в черен списък, Petro Grand FZE, Alphabet International DMCC, Swissol Trade DMCC, Alam Althrwa General Trading LLC и Alwaneo LLC Co - закупуват петролните продукти през 2019 г. от Националната иранска петролна компания за доставка до Обединени арабски емирства.

Съобщението, което последва черния списък на китайските и южноафриканските компании по-рано тази седмица по отношение на търговията с нефт в Иран, изглежда допълнително показва, че Вашингтон няма да облекчи кампанията си срещу способността на Техеран да изнася нефт, въпреки призивите от Китай и други, които искат отмяна по хуманитарни причини поради епидемията от коронавирус.

Санкциите в четвъртък замразяват всички активи, държани в САЩ, и обикновено не позволяват на американци да правят бизнес с тях. "Иранският режим използва приходите от продажби на петрол и нефтохимика, за да финансира своите терористични пълномощници... вместо здравето и благополучието на иранския народ", казва в изявлението министърът на финансите Стивън Мнучин.

Сандърс: Да се вдигнат санкциите срещу Иран

Сандърс: Да се вдигнат санкциите срещу Иран

Заради високия брой жертви на коронавирус