Министерството на финансите на САЩ заяви в сряда, че е наложило санкции на 21 ирански и чуждестранни граждани и организации за участието им във финансови мрежи в полза на министерството на отбраната на Иран и други части на неговата армия, съобщава "Ройтерс".

В изявление Министерството на финансите каза, че санкционираните са помогнали за генерирането на средства за Министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Иран, Генералния щаб на иранските въоръжени сили (AFGS) и Силите на гвардейците на ислямската революция (IRGC-QF).

"Иран генерира еквивалента на милиарди долари чрез продажби на стоки, за да финансира своите дестабилизиращи регионални дейности и подкрепа на множество регионални прокси групи, включително "Хамас" и "Хизбула", се казва в съобщението, имайки предвид ислямистката палестинска група и ливанските шиитски въоръжени сили и политическа партия.

Министерството на финансите каза, че иранските военни са използвали "сложни мрежи от чуждестранни подставени компании и брокери, за да позволят тези незаконни търговски дейности".

Вашингтон иска да предприеме мерки срещу укриването на Иран от предишни санкции на САЩ и да прекрати подкрепата за подкрепяната от Иран палестинска въоръжена групировка "Хамас" след атаката ѝ срещу Израел миналия месец.

Иран: САЩ удари на камък с плановете си за създаване на нов Близък изток

Иран: САЩ удари на камък с плановете си за създаване на нов Близък изток

Целта на Хамас е деамериканизацията на региона

Сред санкционираните са базираните в Иран компании Sepehr Energy Jahan Nama Pars Company и Pishro Tejarat Sana Company, както и иранските граждани Majid A"zami, Elyas Niroomand Toomaj и Seyyed Abdoljavad Alavi.

Министерството на финансите също така наложи санкции на две базирани в Хонконг фирми, обвинявайки Puyuan Trade Co Limited в посредничество при продажбите на десетки милиони кондензат, форма на ултралек суров петрол, на HK Sihang Haochen Trading Limited.

Санкционирани бяха и няколко фирми, базирани в Обединените арабски емирства.

Те включват Unique Performance General Trading, на която Sepehr Energy се съгласи да продава ирански лек суров петрол за доставка в Китай, и OPG Global General Trading Co, която предложи да продава суров петрол и бензин от името на Sepehr Energy на клиенти от Персийския залив за по-нататъшно изпращане до Европа , съобщи Министерството на финансите.

Освен това Министерството на финансите заяви, че е санкционирало базираната в Дубай JEP Petrochemical Trading, която е платила на базираната в Дубай Future Energy Trading еквивалента на повече от 400 милиона долара за закупуване на ирански петрол от Sepehr Energy.

САЩ: "Вагнер" снабдява с оръжие "Хизбула" и Иран

САЩ: "Вагнер" снабдява с оръжие "Хизбула" и Иран

Белият дом във вторник публикува наскоро разсекретени разузнавателни данни, които потвърждават

Три други ограничени компании бяха базираната в Дубай A Three Energy FZE заедно с базираните в Шарджа брокери Tetis Global FZE и Royal Shell Goods Wholesalers, които Sepehr Energy използва, за да позволи продажбите на ирански стоки на чуждестранни купувачи.

Освен това Министерството на финансите каза, че е наложило санкции на четири компании и трима лица за подкрепа на незаконни финансови мрежи от името на IRGC-QF.

Той посочи компаниите като базираните в ОАЕ Transmart DMCC и Solise Energy (FZE) и като базираните в Сингапур MSE Overseas PTE Ltd и Sealink Overseas PTE Ltd, а лицата като Zabi Vahap, Adelina Kuliyeva и Mehboob Thachankandy Palikandy.