Министерството на финансите на САЩ заяви в сряда, че е предприело санкции срещу 8 сирийски затвора, управлявани от спецслужбите на сирийския президент Башар Асад, както и срещу петима високопоставени чиновници, контролиращи обектите, в които са нарушавани правата на човека, съобщи VoA.

Американското финансово министерство е приело и санкции срещу сирийската въоръжена групировка "Ахрар ал Шаркия", която действа в северната част на Сирия - заради злоупотреба по отношение на мирни жители. Персонално са санкционирани двама лидери на групировката.

"Днешните решения помагат да бъдат привлечени под отговорност виновните за злоупотреби срещу сирийския народ и да се спре достъпът на злонамерени лица до международната финансова система", заяви дисекторът на Управлението за контрол на чуждестранните активи (OFAC) Андреа Гаки.

Пентагонът: Оставаме в Сирия

Пентагонът: Оставаме в Сирия

Все още терористичната заплаха била реална

По думите й, това решение показва твърдата решимост на САЩ за борба с нарушенията на човешките права в Сирия, независимо от това, кой стои зад тях.

В изявлението на министерството се казва, че в затворите се извършват "нарушения на човешките права на политически затворници и на други задържани".

Посочва се също, че членове на "Ахрар ал Шаркия" са извършили многобройни престъпления срещу мирни жители, основно сирийски кюрди, "включително незаконни убийства, похищения, мъчения и отнемане на частна собственост".

ОЗХО установи 17 случая на употреба на химически оръжия в Сирия

ОЗХО установи 17 случая на употреба на химически оръжия в Сирия

Дамаск не допуска експерти на организацията...