Изборите в Тайван през 2024 г. трябва да бъдат без "външна намеса". Това заяви днес висшият дипломат на Вашингтон в Тайпе, Сандра Оудкърк, която е директор на Американския институт в Тайван, съобщава "Ройтерс". Тя твърди, че политиката на САЩ спрямо острова ще остане същата, независимо от това кой спечели.

Президентът Цай Инуън и други официални лица предупредиха, че Китай може да се опита да насочи гласоподавателите към кандидати, които търсят по-тесни връзки с Пекин на президентските и парламентарните избори на 13 януари. Резултатите от тях биха могли да определят отношенията на Тайван с неговия съсед.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжие на Тайван. Сандра Оудкърк, която е де факто посланик на САЩ на острова, каза в реч в Националния тайвански университет, че Съединените щати имат дълбоко доверие в изборните процеси и демократичната система на Тайван. "Вярваме, че гласоподавателите в Тайван трябва да решат кой е следващият лидер, без външна намеса", подчерта тя.

Китай съблазнява стотици тайвански политици с евтини пътувания преди изборите

Китай съблазнява стотици тайвански политици с евтини пътувания преди изборите

Официални лица са притеснени от кампанията на Китай, като според някои тя е "намеса в изборите".

"И както съм казвала много пъти преди, Съединените щати не вземат страна в изборите в Тайван, ние нямаме предпочитан кандидат и знаем много добре, че нямаме право на глас", добави Оудкърк. "Ние подкрепяме жизнената демокрация на Тайван и очакваме с нетърпение да работим с лидерите, които гласоподавателите на Тайван изберат през 2024 г."

Според проучвания на общественото мнение настоящият вицепрезидент Лай Чинг-те, познат още като Уилям Лай, от управляващата Демократическа прогресивна партия, е фаворит за следващ лидер на Тайван. Китай определя Лай като сепаратист, и отхвърля няколко от предложенията му за преговори.

Основният опонент на Лай е Хоу Юих от най-голямата опозиционна партия в Тайван Гоминдан. Партията традиционно подкрепя близките връзки с Китай. Тя обаче категорично отрича да подкрепя Пекин и твърди, че също ще поддържа близките отношения с САЩ.

През последните четири години Китай засили военния си натиск срещу Тайван като проведе военни учения близо до острова през последната година и половина.

Китайски военни самолети притесняват Тайван предизборно

Китайски военни самолети притесняват Тайван предизборно

11 самолета пресякоха чувствителната средна линия на Тайванския проток