Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай разкритикува Китай за разследването му срещу компанията за чипове Foxconn, съобщава "Ройтерс". Според Лай Пекин трябва да "цени" тайванските компании, а не да оказва натиск върху тях по време на избори.

Foxconn е основния доставчик на Apple. Компанията е изправена пред данъчно разследване в Китай, обявиха вчера два източника, потвърждавайки доклад в китайският Global Times. Източниците смятат, че това е разкрито по политически причини, свързани с изборите в Тайван през януари. Основателят на компанията Тери Гоу се е кандидатирал като независим кандидат за президент.

Global Times съобщи в неделя, че като се кандидатира, Гоу може да раздели вота на опозицията и да гарантира победа на Лай, който вече води в анкетите.

Правителството на Китай отказа да разговаря с това на президента на Тайван Цай Инуън, като я обвинява в сепаратизъм. Пекин има сходни съобажения към Уилям Лай, който е фаворит за следващите президентски избори през януари.

Китай удължава търговското разследване на Тайван, Тайпе се оплаква от намеса в изборите

Китай удължава търговското разследване на Тайван, Тайпе се оплаква от намеса в изборите

Китай удължи разследването на "търговските бариери" на Тайпе срещу него до датата на изборите в Тайван

Основната опозиционна партия на Тайван Гоминдан категорично отрича да е про-Пекин, но възнамерява да поднови преговорите с Китай, ако спечели, и се противопоставя на официалната независимост на Тайван.

На въпрос относно разследването на Пекин срещу Foxconn, Лай отговори, че Китай трябва да цени тайванските компании, като се има предвид тяхната помощ в икономическото му развитие. "По време на избори Китай не трябва да оказва натиск върху тайванските компании, като изисква от тях да декларират позиция или дори директно да подкрепят кандидат, който предпочитат", подчерта той. Тайванските компании ще загубят доверието си в Китай и ако се почувстват заплашени, ще преместят производството си другаде, което ще бъде голяма загуба за Китай, добави още Лай.

Foxconn се стреми да разнообрази производствената си база отвъд Китай до места като Индия. Според един от източниците това намерение може да е допринесло за оказването на натиск от страна на Пекин върху компанията.

Тайван очаква разрешение от САЩ да внася американско оборудване за чипове в Китай

Тайван очаква разрешение от САЩ да внася американско оборудване за чипове в Китай

Най-голямата компания за полупроводникови чипове в света е тайванска, но има завод в Китай

Гоу не е коментирал разследването. Екипът за предизборната му кампания е пренасочвал въпроси по темата към компанията и е напомнял, че той вече не участва в управлението ѝ, въпреки че остава голям неин акционер. Според неговия медиен екип Гоу е отменил без обяснение предизборно събитие, първоначално планирано за понеделник вечерта, и няма планирани събития за днес.

Foxconn заяви в изявление в неделя, че спазването на законите е "фундаментален принцип" на нейните операции и ще си сътрудничи активно със съответните органи.

Акциите на Foxconn спаднаха с 2,2% в сравнение с ръста от 0,4% на по-широкия пазар. В понеделник отбелязаха 2,9% спад.

Вицепрезидентът на Тайван обвинява Китай в опит да повлияе на предстоящите избори

Вицепрезидентът на Тайван обвинява Китай в опит да повлияе на предстоящите избори

Според него Китай използва нелоялни търговски практики, които могат да повлият на гласуването

Тайван често обвинява Пекин, че се опитва да упражни военен или икономически натиск, за да повлияе на резултата от изборите. Според Тайпе целта на Китай е да осигури благоприятен за себе си изход. От Пекин не са коментирали разследването на Foxconn.

Според високопоставен източник от тайванските служби за сигурност, който коментира случая пред "Ройтерс" при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите, оценката на правителството е, че висшето ръководство на Китай не е доволно от историята на Global Times.

Причината е, че разследването беше определено от управляващата Демократична прогресивна партия, на която Лай е председател, за намеса от страна на Китай в изборите. Властите в Китай все още не са потвърдили разследването.

Тайван се надява на мирно съжителство с Китай

Тайван се надява на мирно съжителство с Китай

Международната подкрепа за острова достигнала "безпрецедентни висоти"

Според бившият кмет на Тайпе Ко Уен-дже, който е кандидат за президент на Тайванска народна партия и е втори след Лай по популярност, Китай, "който претендира да бъде световна сила", трябва да обясни разследването. "Най-големият проблем по този въпрос е, че тайванското правителство няма начин да комуникира с Китай от името на тайванските компании", каза Ко.

Китай прекъсна рутинния междуправителствен механизъм за преговори с Тайван, след като президентът Цай Инг-вен встъпи в длъжност през 2016 г.