САЩ оказват натиск върху Израел и Турция да постигнат споразумение по доклада на ООН за атаката срещу флотилията с хуманитарна помощ за ивицата Газа „Мави Мармара", пишат израелски и турски вестници.

Докладът трябва да бъде оповестен в четвъртък. Според информацията тече засилен трафик между турски и израелски дипломати в САЩ. Основен „гордиев" възел продължава да бъде искането на Турция Израел да поиска извинение за атаката, при която загинаха 9 турски граждани.

Според правителствен източник от Йерусалим, цитиран от вестник „Хаарец", САЩ прави всичко възможно за преодоляване на различията в мненията между двете страни. В противен случай, ако не се достигне до споразумение, турско-израелските отношения ще бъдат замразени за дълъг период.

Според вестника, ако бъде постигнато споразумение, тонът на доклада ще бъде смекчен. Той отбелязва, че се планира провеждането на съвещание с участието на заместник-външния израелски министър Моше Яалон и турски дипломати. В момента двете страни се намират в критична фаза и ако проблемите не се решат, докладът ще бъде оповестен и ще загубят всички страни, пише изданието.

Анкара е притеснена от критиките, които се отправят в доклада за ролята й в организирането на флотилията и връзките с „Хамас". Турциа иска Израел да приеме позиция, която да помири двете държави и да отвори път за връщането на турския посланик в Тел Авив.