• Райс мълчаливо подкрепи исканията на Израел 
  • Шимон Перес иска среща между премиерите на Ливан и Израел

Израел е твърдо решен да продължи борбата срещу Хизбула и ще вземе най-строги мерки срещу силите на групировката.

Това каза израелският премиер Ехуд Олмерт в началото на разговорите с американския държавен секретар Кондолиза Райс в Ерусалим, предаде АП.

В същото време Олмерт призна, че израелската офанзива е създала хуманитарен проблем.

Райс от своя страна отново подчерта американската позиция, че трябва да се търси трайно решение, за да няма връщане към предишната ситуация.

Кондолиза Райс пристигна в Ерусалим след визитата си в Бейрут, където се срещна с премиера Фуад Синьора и с ливански политици.

Всяко мирно споразумение ще трябва да се основава на трайни принципи, а не на временни решения, заяви държавният секретар преди вечерята в Ерусалим с израелския външен министър Ципи Ливни.

Райс ясно показа, че не търси бързо примирие и че всяко решение трябва да отговори на същинските причини за конфликта, отбелязва агенцията, за който Вашингтон обвинява Хизбула, както и Иран и Сирия, които подкрепят групировката.

Сред въпросите, които Райс поставя по време на срещите си, са исканията на САЩ за изтегляне на Хизбула от израелската граница, разполагането на международни сили и на части на ливанската армия в района и освобождаването на пленените израелски войници.