Съединените щати се стремят към здравословна конкуренция с Китай, основана на справедливи правила, които са от полза и за двете страни, а не към подхода "победителят взема всичко". Това заяви американският министър на финансите Джанет Йелън пред китайския премиер Ли Цян на среща в Пекин, съобщава "Ройтерс".

Тя изрази надежда посещението ѝ в страната да насърчи по-редовни канали за комуникация между двете най-големи икономики в света, като подчерта, че и двете страни са длъжни да "покажат лидерство" по отношение на глобалните предизвикателства, като изменението на климата.

Йелън посочи, че Вашингтон "при определени обстоятелства ще трябва да предприеме целенасочени действия за защита на националната си сигурност". Разногласията по отношение на подобни действия обаче не трябвало да застрашават по-широките отношения.

Китай обвини САЩ, че спират развитието му

Китай обвини САЩ, че спират развитието му

Това е първа по рода си толкова остра и координирана позиция

"Можем да нямаме съгласие в тези случаи. Не трябва обаче да позволяваме всяко различие да води до недоразумения, които ненужно влошават нашите двустранни икономически и финансови отношения", настоя тя.

Йелън се позова на думите на Ли през януари на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където той заяви, че "различията не трябва да бъдат причина за отчуждение, а двигател за повече комуникация и обмен", и изрази надеждата си за разширяване на комуникацията с Китай.

"Искаме здравословна икономическа конкуренция, която да не е "победителят взема всичко", а със справедлив набор от правила може да бъде от полза и за двете страни с течение на времето", настоя тя.

Йелън: Отделянето от Китай би било катастрофално за САЩ

Йелън: Отделянето от Китай би било катастрофално за САЩ

САЩ се обезпокоени от корпоративната регулация на ЕС