Президентът на Китай Си Дзинпин обвини Вашингтон тази седмица, че се опитва да изолира страната му и да задържи нейното развитие. Това отразява нарастващото разочарование на управляващата комунистическа партия, че нейният стремеж към просперитет и глобално влияние е застрашен от ограниченията на САЩ върху достъпа до технологии, подкрепата им за Тайван и други ходове, разглеждани от Пекин като враждебни, обобщава Асошиейтед Прес.

Си, най-властният лидер на Китай от десетилетия, винаги се опитва да изглежда, че е над проблемите и обикновено отправя скучни положителни изказвания . Това прави изказването от понеделник му още по-фрапиращо. Си каза, че водената от САЩ кампания за "сдържане и потискане" на Китай е "донесла безпрецедентни, сериозни предизвикателства". Той призова обществеността "да се осмели да се бори".

Във вторник външният министър на Китай Чин Ган изостри предупреждението, като каза, че Вашингтон е изправен пред възможен "конфликт и конфронтация", ако не промени курса си.

"Министърът на външните работи говори, споделяйки широко разпространеното мнение, че Съединените щати са се насочили срещу Китай и той трябва да се защитава", каза Джон Делури, специалист по международни отношения в университета Йонсей в Сеул.

Китай едва ли е единственото правителство, което се възмущава от господството на Вашингтон в глобалните стратегически и икономически въпроси. Но китайските лидери смятат, че Съединените щати полагат допълнителни усилия, за да пречат на Пекин като претендент за регионално и вероятно глобално лидерство.

Управляващата партия в Китай иска да възстанови историческата роля на страната си като политически и културен лидер, да повиши доходите, като превърне страната в създател на нови технологии и да обедини това, което смята за китайска територия, като поеме контрола над Тайван, разглеждан от Пекин като неделима част от собствената му територия.

Пекин гледа на това като на положителни цели, но в САЩ това се разглежда като заплаха. Във Вашингтон казват, че китайските планове за развитие се основават поне отчасти на кражба или натиск върху чуждестранни компании да предадат своите технологии. Някои предупреждават, че китайската конкуренция може да подкопае индустриалното господство и доходите на САЩ.

Вашингтон възпрепятства плановете на Пекин, като постави китайски компании, включително първата китайска глобална технологична марка Huawei, в черен списък, който ограничава достъпа й до чипове и други технологии. Това нанесе тежки щети на марката смартфони Huawei, някога една от най-големите в света. Американски служители лобират пред европейски и други съюзници да избягват оборудването на Huawei, когато обновяват телефонните си мрежи.

Вашингтон се позовава на опасения за сигурността, но Пекин твърди, че това е извинение да навреди на своите нововъзникващи конкуренти.

Двете страни имат най-големите търговски отношения в света и общи интереси в борбата с изменението на климата и други проблеми. Но отношенията са обтегнати заради Тайван, отношението на Пекин към Хонконг и предимно мюсюлманските етнически малцинства и отказа му да критикува или изолира Русия заради нейното нахлуване в Украйна.

Официалната китайска гледна точка се изостри след срещата на Си Дзинпин с президента на САЩ Джо Байдън през ноември в Индонезия, каза Ши Инхонг, специалист по международни отношения в университета Ренмин в Пекин. Той отбеляза, че през петте месеца оттогава Вашингтон е одобрил повече продажби на оръжия на Тайван, критикувал е позицията на Пекин по отношение на Украйна и е поставил повече китайски компании в списъци за наблюдение на износа, като всяко от тези действия Китай смята за враждебно.

Белият дом подкрепи законопроекта на Сената за забрана на Tiktok

Белият дом подкрепи законопроекта на Сената за забрана на Tiktok

Законопроектът дава възможност на Министерството на търговията да налага забрана на технологии, които представляват риск за националната сигурност

Си и Цин говориха по "драматичен начин" тази седмица, но "същността на казаното от тях е дългосрочната позиция на Китай", каза Ши. Ръководството вярва, че "Съединените щати са приложили почти навсякъде, драстично и отчаяно сдържане на Китай във всички отношения, особено в стратегическите и военните области".

"Рискът от военен конфликт между Китай и Съединените щати става все по-голям", каза Ши.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че Вашингтон иска да "съжителства отговорно" в рамките на глобалната търговска и политическа система и отрече правителството на САЩ да потиска Китай.

"Тук не става дума за сдържане на Китай. Тук не става въпрос за потискане на Китай. Не става дума за възпиране на Китай", каза Прайс във Вашингтон. "Искаме да имаме тази градивна конкуренция, която е честна" и "не навлиза в конфликти".

Съединените щати сформираха стратегическа група - Четворката, с Япония, Австралия и Индия в отговор на загрижеността относно Китай и претенциите му за огромни морски пространства, които са натоварени морски пътища. Те настояват, че групата не се фокусира върху нито една държава, но нейните официални изявления засяга териториални претенции и други въпроси, по които имат спорове с Пекин.

Последната промяна в тона следва остри разговори относно китайски балон, който беше свален след преминаване над Северна Америка. Неговата електроника и друго оборудване в момента се изследват от ФБР.

Китайският външен министър Цин се "опитва да позиционира Китай като глобална сила за умереност и мир" пред чуждестранна публика и казва "Американците са тези, които преувеличават нещата", каза Делъри.

Правителството на Си е особено раздразнено от проявите на подкрепа от американски и други западни представители за Тайван, който се отдели от Китай през 1949 г. след гражданска война.

Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе

Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе

Тайванското правителство предоставило разузнавателна информация за китайски заплахи към офиса на Кевин Маккарти

Тайван никога не е бил част от Китайската народна република, но Комунистическата партия казва, че островът с население от 22 милиона души трябва да се обедини с континента, дори със сила, ако е необходимо.

Вашингтон е задължен по силата на федерален закон да гарантира, че Тайван разполага с оръжия, за да се защитава и му продава изтребители и ракети. Китайските лидери се оплакват, че това насърчава тайванските политици, които биха искали да се противопоставят на обединението и евентуално да обявят официално независимост, стъпка, която според Пекин би довела до война.

Премиерът Ли Къцян, който трябва да се оттегли този месец, призова в неделя за "мирно обединение". Но правителството на Си също засили усилията си за сплашване на острова, като изпраща бойни самолети и изстрелва ракети в морето наблизо.

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Пекин решително се противопоставя на независимостта на острова

Последното влошаване е "доказателство за истинската деградация" на отношенията между САЩ и Китай, между които "никога не е имало много доверие", каза Дрю Томпсън, сътрудник в Училището по публична политика "Лий Куан Ю" към Националния университет на Сингапур.

Китайските лидери "считат всякакъв вид дискусии по стратегически въпроси за чувствителни и извън границите", което води до "повишен риск от грешни изчисления", каза Томпсън.

"Те вярват, че САЩ са хегемон, който се стреми да подкопае комунистическата партия и нейната легитимност, и имат достатъчно доказателства за това", каза той. "Но ако възприятията и балансът на интересите се променят, те биха могли също толкова лесно да повярват, че САЩ са партньор за постигане на целите на партията."

Китай сряза САЩ да не се месят в отношенията му с Русия

Китай сряза САЩ да не се месят в отношенията му с Русия

Пекин поддържа комуникация с всички страни в конфликта Русия-Украйна, включително с Киев