Русия попречи на гражданите да упражняват гражданските и политическите си права на последните избори, а САЩ не признават изборите за руската Държавна дума на суверенна украинска територия. Това обявиха от Държавния департамент на САЩ, цитирани от "Ройтерс".

"Изборите за Думата между 17 и 19 септември в Руската федерация се проведоха при условия, които не благоприятстват свободни и честни избори", настоя говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в изявление.

ЕС заклейми сплашването на критиците преди изборите в Русия

ЕС заклейми сплашването на критиците преди изборите в Русия

Независими местни наблюдатели съобщиха за много нередности по време на изборите

Той подчерта още: "Ние не признаваме провеждането на избори за руската Дума на суверенна украинска територия и потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна."

Припомняме, че притежаващите руски паспорти в самопровъзгласилите се проруски Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) гласуваха на изборите за Държавната дума, въпреки че Русия отрича каквато и да е намеса в конфликта в Източна Украйна в подкрепа на проруските сепаратисти.

Сподвижници на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални настояха по-рано, че изборите са били фалшифицирани в огромен мащаб

Номинална демокрация - как западните медии видяха гласуването в Русия

Номинална демокрация - как западните медии видяха гласуването в Русия

New York Times отбелязва, че много руснаци продължават да подкрепят Путин