Съединените щати няма да започнат да доставят на Украйна модерните системи за противовъздушна отбрана NASAMS поне още около два месеца, заяви говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър, оспорвайки съобщения, според които Украйна вече ги е получила, предава Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски беше цитиран погрешно през уикенда в запис на телевизионно интервю на английски език, което предполагаше, че оръжейните системи са доставени.

Предаването "Face the Nation" на CBS News коригира стенограмата, признавайки грешка в превода, а Пентагонът се опита да изясни нещата относно Националната усъвършенствана ракетна система земя-въздух (NASAMS).

"САЩ не са доставили NASAMS на Украйна на този етап. Очакваме първите два да бъдат доставени в рамките на следващите два месеца", каза Райдър на брифинг за медиите.

Киев отдавана се стреми да се сдобие със системите NASAMS.

Съединените щати са одобрили изпращането на Украйна на общо осем системи NASAMS досега, а Райдър каза, че останалите шест ще бъдат "по-дългосрочни" доставки.

Оръжията са част от по-голям ангажимент за повече от 15 милиарда долара за помощ на САЩ за сигурността на Украйна от началото на инвазията на Русия на 24 февруари, според правителството на САЩ.

САЩ готвят още $1,1 млрд. военна помощ за Украйна

САЩ готвят още $1,1 млрд. военна помощ за Украйна

Но първо двете камари на Конгреса трябва да дадат одобрение