САЩ не са готови да се противопоставят на хиперзвукови атаки, тъй като Китай и Русия увеличават възможностите си за ултра-бързи оръжия, съобщава високопоставен представител на Пентагона, цитиран от "Блумбърг".

Майкъл Грифин, заместник-секретарят по отбраната за научни изследвания и инженерство, коментира, че САЩ не са инвестирали значително в такива технологии след президентството на Роналд Рейгън.

"Ако САЩ искат продължат напред, трябва да реинвестират. Поколение или две са минали от тази епоха. Другите хора не са глупави. Другите хора не чакат. Време да се хванем отново на работа", обясни Грифин в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Хиперзвуковите оръжия могат да се движат пет пъти по-бързо от звука - Mach 5. Изключително маневрените и трудни за засичане оръжия са в границите, където американските противници ускоряват своите способности. Ако тези рискове не се управляват правилно, напредъкът на Китай и Русия могат да представляват "екзистенциални" заплахи за САЩ, допълва Грифин.

Китай с десетки опити пред САЩ с хиперзвукови оръжейни тестове

Китай с десетки опити пред САЩ с хиперзвукови оръжейни тестове

Американската противоракетна отбрана не може да пренебрегне и напредъка на Русия

Американските сили трябва да действат бързо, защото свръхзвуковите оръжия имат бърз интервал на атака, обясни той.

През юли Пентагонът информира Конгреса за плановете си за първи хиперзвукови нападателни оръжия на страната.

Отделът по отбраната заяви, че ще прехвърли 20 млн. долара в съществуващите фондове, за да могат въздушните сили да ускорят разработването и внедряването на прототип изстрелван от самолет с първи тестове в края фискалната 2020 година.

Допълнителни 65 млн. долара са отделени, за да се ускори и демонстрацията на наземна версия.

Япония разработва хиперзвукова ракета, но само за защита

Япония разработва хиперзвукова ракета, но само за защита

Целта е да развива Мах-5 или повече и може да поразява вражески бази