Съединените щати остават твърдо ангажирани със защитата на Южна Корея.

Това заяви в четвъртък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс - часове, след като Северна Корея предупреди Юга, че може да бъде изправена пред "унищожение".

Прайс каза, че САЩ също остават отворени за диалог с Пхенян, но че затвореният режим продължава да не реагира на американските предложения, съобщи "Йонхап".

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Твърда позиция на Северна Корея

"Имаме жизненоважен интерес да възпираме КНДР, да се защитаваме срещу провокации или използване на сила, да ограничаваме обхвата на най-опасните оръжейни програми и преди всичко да пазим американския народ, нашите разположени сили в региона и нашите съюзници в безопасност от всякакви заплаха за международния мир и сигурност", каза прессекретарят.

За тази цел ние продължаваме да се консултираме отблизо с Япония, с Република Корея и с партньори в целия регион и извън него", добави той.

Прайс отхвърли последната заплаха на КНДР като нищо ново.

"Коментарите, които чухме през последните часове, не се различават от това, което чухме от режимите на КНДР през последните месеци и през последните години", каза той.

САЩ няма да отговарят на коментарите на Ким.

"Мисля, че е честно да се каже, че КНДР също не би се изненадала да чуе същото послание от нас и това е нашият ангажимент към защитата на Република Корея и Япония, ангажимент, който остава железен", каза Прайс .

Прайс потвърди ангажимента на САЩ да се ангажират със Северна Корея, но каза, че Пхенян продължава да игнорира действията на САЩ.

"За съжаление не сме на значително различно място от това, на което бяхме от доста време", каза говорителят на отдела, попитан за перспективите за диалог с Пхенян.

"Сега, разбира се, не чухме съществен отговор или със сигурност някаква индикация, че КНДР в момента се стреми да ни приеме това предложение, но междувременно ще продължим да координираме тясно с нашите съюзници по договора и ще продължим да налагаме разходи и последствия, ако провокациите продължат да идват от КНДР", добави той.

Северна Корея е изстреляла повече от 30 балистични ракети тази година, отбелязвайки най-големия брой изстрелвания на балистични ракети за една година, според официални лица в САЩ.

Официални лица тук и в Сеул също намекнаха за възможността за ядрен опит на Северна Корея в близко бъдеще, тъй като страната изглежда е завършила "всички приготовления".

Пхенян проведе своя шести и последен ядрен опит през септември 2017 г.

КНДР готова за нов ядрен тест

КНДР готова за нов ядрен тест

Според разузнаването на САЩ и Южна Корея е въпрос на време